Urmărește emisiunea live
Cum păstrezi strugurii peste iarnă. Te vei bucura de gustul lor delicios mult timp
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 25 oct 2021, 15:07
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să te bucuri de strugurii delicioși din grădină toată iarna, iată cum trebuie să îi păstrezi...

Cele mai bune soiuri de struguri care pot fi păstraţi pentru cât mai mult timp, în stare proaspătă sunt: Chasselas roşe, Muşcat de Hamburg, Chasselas dore, Afuz Ali, Coarna albă, Coarna neagră, Italia, Ohanez, Regina Nera sau Crâmpoşie, potrivit shtiu.ro.

Cele mai bune încăperi pentru păstrarea strugurilor sunt beciurile, magaziile sau încăperile cu temperaturi mai reduse. Dintre acestea, beciurile sunt cele mai indicate, deoarece temperaturile şi nivelul de umiditate sunt constante. Mare atenţie la dezvoltarea mucegaiurilor, aşa că îţi recomandăm prevenirea prin afumare cu dioxid de sulf şi o aerisire corectă.

În cazul în care încăperea pe care o alegi are ferestre, lasă-le deschise peste noapte și închide-le în zilele însorite. Păstrarea strugurilor se face în lădiţe, însă este indicat să îi aşezi pe un singur rând, fără să se suprapună. Cel mai bine se păstrează dacă pe fundul lăzii pui două foi de hârtie perforată şi câte 10 grame de metabiosulfit de potasiu.

Strugurii se mai pot păstra şi în pungi de plastic a câte 1-3 kg, iar pentru a evita mucegăirea acestora este recomandat să pui metabiosulfit de potasiu într-un colţ al pungii.

Vezi și: Cum se PĂSTREAZĂ corect CAFEAUA. Cel mai bun LOC în care trebuie ținută

Cum păstrezi roşiile, peste iarnă, fără să le fierbi. Metoda simplă și eficientă

Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Vezi și: Cum se păstrează CORECT zarzavatul pentru iarnă. AȘA nu se vor strica

De ce să pui o coajă de banană sub friptură, înainte de-a o băga la cuptor. Nu te-ai fi gândit la asta!

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Vezi și: Cum se păstrează varza proaspătă. Gospodinele adevărate trebuie să știe

Cum se păstrează corect ceapa. Așa nu se va mai strica

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?