Cum păcălesc sondajele de opinie. De Ce nu trebuie să apară Băsescu și USL în cercetări
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Sociologul Barbu Mateescu a explicat pe

Acesta face referire la două sondaje recente: CSOP (realizat între 13-20 decembrie) și CSCI (realizat între 18-22 decembrie). El consideră că "se dă mult prea multă atenție evoluției în sondaje a următoarelor două lucruri":

  • 1. "Scorul USL"
  • 2. "Încrederea în Traian Băsescu".

Chiar dacă USL este la Putere, iar Traian Băsescu este președintele României, prezențele acestora în sondaje este irelevantă, consideră sociologul.

1.000 de zile până la următoarele alegeri cu USL

El își motivează spusele arătând că următoarele alegeri la care poate participa USL (parlamentare) vor avea loc "peste 1.000 de zile", dat fiind că este puțin probabil spre imposibil ca Legislativul să fie dizolvat între timp.

"Deja scorul USL nu mai are legătură cu scorurile PSD, PNL, PC și UNPR adunate. N-a avut niciodată legătură cu scorul candidatului unic al USL la președinție - asta dacă va mai exista așa ceva", scrie Barbu Mateescu.

Băsescu nu mai candidează

Cât despre Traian Băsescu, acesta "nu va mai candida niciodată la alegerile prezidențiale. Încrederea de care beneficiază se transferă în mod ineficient (ca să vorbim inginerește) către PMP. Opțiunea pro-Antonescu/anti-Ponta pe care și-a exprimat-o public n-a schimbat nimic în sondaje", continuă sociologul. "Cei doi factori menționați mai sus pot avea importanța lor. De exemplu, Traian Băsescu poate încerca să direcționeze voturi spre un candidat propriu la prezidențiale. Dar să fim serioși. Chiar și așa candidatul însuși (însăși) ar avea rolul determinant. Nu urmează prezidențialele din 2009, cu Traian Băsescu în prim-plan. Nu urmează localele din 2012. Nu urmează referendumul din 2012. Nu urmează parlamentarele din 2012", își încheie Barbu Mateescu postarea intitulată "Ultimele sondaje pe 2013 și doi factori supralicitați".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel