Data publicării:

Cum omoară cota unică bugetul lui Boc. Când va cădea guvernul

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
guvern sindicate patronate
guvern sindicate patronate

Tribunalul Constanţa a admis acţiunea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) formulată în numele a 30 de profesori de la o şcoală din municipiu, împotrivareducerii  cu 25% a indemnizaţiei de concediu, în 2009 şi 2010.

Sindicatul a pornit procesele cu una dintre şcoli, respectiv "Dan Barbilian", pentru a crea un precedent pe baza căruia toţi membrii de sindicat să-şi ia banii înapoi. După ce guvernul Boc a dat ordinul de reducere a indemnizaţiilor de concediu, directorii , cu excepţia celor din zona Hârşova, au trecut la diminuarea acestor indemnizaţiile , deşi Legea 118 prevedea numai diminuarea salariului.

În Vâlcea şi Constanţa, tribunalele au decis că şi reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor este ilegală. Premierul Boc a declarat că guvernul va ataca deciziile şi a făcut, într-un mod indirect, presiuni asupra Justiţiei, avertizând că bugetul nu poate suprta revenirea la nivelul de salarizare din 2009.

Guvernul va fi obligat să dea ordonanţe de urgenţă prin care să amâne plata diferenţelor salariale, dacă Justiţia îl va obliga la acest lucru. Perspectiva este una  mortală pentru Executiv, atât în relaţia cu FMI, cât şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a fi sancţionat prin votul Parlamentului. De ce a intrat Executivul în această cursă? Pentru că a respins soluţia oferită de PSD, în 2009, când se afla la guvernare împreună cu PDL. Pentru a rezolva problema pensiilor "nesimţite", PSD a propus creşterea nivelului de impozitare, după un anumit plafon al veniturilor pensionarilor. În acelaşi fel s-ar fi putut restrânge numărul celor interesaţi de cumulul pensiei cu salariul şi ar fi fost diminuate aşa  numitele salarii "nesimţite". Cursa în care a căzut PDL era, de fapt, cursa electorală pentru realegerea preşedintelui. Liberalii ar fi atacat dur abaterea partidului prezidenţial de la dogma cotei unice, odată ce impozitele ar fi acţionat pe mai multe paliere.

În 2010, creşterea cotei de impozitare era cel mai facil mecanism prin care se putea interveni în echilibrarea bugetului, fără ca bugetarii să poată ataca decizia. După 1 ianuarie 2011, Executivul va avea nevoie de o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a justifica limitarea unor drepturi, prin apelul la Constituţie. Cel mai probabil, aceasta va fi ocazia de debarcare a guvernului Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel