Cum numește Regele prim-ministrul? Rolul lui Charles, explicat
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
În urma alegerilor generale din Regatul Unit, prima audiență între Regele Charles și noul lider este un moment de maximă importanță, guvernat de un protocol strict. Pentru majoritatea prim-miniștrilor, această întâlnire rămâne un moment memorabil, adesea descris în memoriile lor.

Protocolul dictează clar pașii care trebuie urmați odată ce devine evident cine a câștigat alegerile. Palatul Buckingham va anunța premierul care urmează să preia funcția să „stea pregătit”, scrie The Times.

Pentru ziua de vineri, curtenii au rezervat două intervale cheie în agenda Regelui Charles: ora 11 și prânzul. Dacă Sir Keir Starmer va fi ales prim-ministru, Rishi Sunak va fi invitat mai întâi la Palatul Buckingham la ora 11. În această întâlnire, Sunak va fi însoțit de familia sa pentru o „audiență de plecare”, un moment simbolic în care orice semn de privilegiu deținut în funcție este retras. Deși liderul în funcție poate sosi la palat cu o mașină ministerială, el va trebui să plece discret, departe de camerele de filmat.

Apoi, dacă alegerile au desemnat un nou prim-ministru, acesta va fi invitat la palat la prânz pentru afaceri constituționale. Noul prim-ministru poate fi însoțit de soț/soție, dar nu și de copii. Este important de menționat că nu există obligația ca soțul/soția liderului să accepte invitația. De exemplu, când Rishi Sunak s-a întâlnit prima dată cu Regele ca prim-ministru, soția sa, Akshata Murty, a preferat să rămână departe de lumina reflectoarelor.

La sosirea la palat, noul prim-ministru va fi întâmpinat de Sir Clive Alderton, secretarul privat al Regelui, și de locotenent-comandorul Will Thornton, echerry-ul Regelui. Prima întâlnire oficială, cunoscută sub numele de „sărutul mâinilor”, este de obicei marcată de o reverență sau plecăciune.

În memoriile sale, Tony Blair povestește cum, la prima întâlnire cu Regina Elisabeta după victoria sa electorală din 1997, a fost informat că era al zecelea prim-ministru al ei, primul fiind Winston Churchill. Într-un moment stângaci, Blair s-a împiedicat și aproape a căzut peste mâinile Reginei. Gordon Brown a descris prima sa audiență cu Regina ca fiind „o conversație plăcută și de afaceri despre munca care urma”.

După întâlnirea cu Regele, noul prim-ministru are la dispoziție o cameră privată în palat pentru a-și aduna gândurile și a pregăti un discurs înainte de a se întoarce la Downing Street pentru a confirma că a acceptat invitația de a forma un guvern.

De cele mai multe ori, prima audiență are loc la Palatul Buckingham. În 2022, însă, Regina Elisabeta a invitat premierul în funcție Boris Johnson și noul prim-ministru Liz Truss la Castelul Balmoral din Scoția, o situație similară având loc în 1885, când Lordul Salisbury a fost chemat de Regina Victoria la Balmoral pentru a accepta funcția.

Istoric, HH Asquith este singurul prim-ministru numit în afara Regatului Unit, în 1908, când a călătorit la Hôtel du Palais din Biarritz, Franța, pentru a se întâlni cu Regele Edward VII. Benjamin Disraeli a trebuit să călătorească în Insula Wight pentru a deveni prim-ministru în 1868, la cererea Reginei Victoria.

După prima audiență, noul prim-ministru este condus pe „scara miniștrilor”, iar secretarul privat al Regelui se va referi la noul lider ca prim-ministru. Premierul va pleca prin porțile din față ale palatului cu o mașină ministerială, un moment rememorat de Sir Denis Thatcher, care își amintește cum gardienii au salutat-o pe Baronesa Thatcher după victoria sa electorală din 1979.

Dacă un prim-ministru în funcție câștigă o majoritate generală, cum a fost cazul lui David Cameron în 2015, acesta își continuă activitatea, dar totuși obiceiul dictează că ar trebui să solicite o audiență cu monarhul.

Pentru câștigătorul alegerilor generale din 2024, audiențele săptămânale cu Regele vor începe miercurea viitoare. Între timp, va avea loc o ședință a consiliului privat și numirea oficială a miniștrilor. Deschiderea oficială a parlamentului este așteptată pe 17 iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel