Cum ne va schimba viața descoperirea lui Einstein. Undele gravitaționale și impactul major în viața de zi cu zi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Oamenii de știință au confirmat existența undelor gravitaționale, la 100 de ani de la menționarea lor în Teoria Relativității a lui Albert Einstein.

Deputatul Varuja Pambuccian, matematician și informatician, explică ce implicații poate avea confirmarea existenței undelor gravitaționale în viața de zi cu zi.

"Ieri NSA a făcut un anunț extrem de important care va afecta în mod major specia umană: au fost detectate unde gravitaționale. La prima vedere pare o chestiune pur științifică cu un impact nesemnificativ în viața de zi cu zi. Va avea un impact imediat în astronomie, pentru că ne permite să vedem lumea și altfel decât în spectru electromagnetic.

Dar este un anunț care dă mari speranțe că unificarea câmpului gravitațional cu cel electromagnetic poate fi realizată. Iar lucrul acesta, atunci când se va întâmpla, va schimba radical viața noastră de zi cu zi. Pentru că dacă această unificare este posibilă înseamnă că vom putea produce și controla gravitație utilizând curent electric. Adică înseamnă mașini fără roți, macarale și lifturi fără fir, zbor spațial rapid și ieftin care ar deschide accesul la resursele sistemului solar pentru a putea fi exploatate electronic", scrie acesta pe Facebook.

Undele gravitaționale

În urmă cu 100 de ani, Albert Einstein emitea Teoria Relativității în care afirma că undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde.

În cele din urmă, Einstein a identificat că, în fapt, curbura continuumului spaţiu-timp este acea proprietate a spațiu-timpului care este responsabilă pentru gravitație. În universul lui Einstein, spațiul și timpul nu mai sunt plane (cum a presupus Newton), ci pot fi împinse și trase, alungite și deformate de către materie.

Gravitația se simte mai puternic unde spațiu-timpul este mai curbat, însă ea dispare unde spațiu-timpul este uniform. Această afirmație este nucleul teoriei relativității generale a lui Einstein, care este, de obicei, sumarizată în următoarele cuvinte: „materia dictează spațiu-timpului cum să se curbeze, iar spațiul-timpul curbat dictează materiei cum să se miște".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel