Cum ne va schimba nanotehnologia viaţa. Radu Golban, dialog cu prof. Josep Miquel Jornet, într-o nouă ediţie Outlook
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Urmăriţi luni, 31 octombrie 2022, o nouă ediţie a emisiunii Outlook, moderată de Radu Golban. Invitatul acestei săptămâni este profesorul Josep Miquel Jornet, de la Northeastern University, din Boston. 

Josep Miquel Jornet este profesor la departamentul de Inginerie electrică și computerizată, director al Nanonetworking Ultrabroadband (UN) Laboratory și membru al Institutului pentru Internet Wireless of Things (Internetul lucrurilor) și al Centrului SMART de la Northeastern University.

Sursa foto: Twitter Josep Miquel Jornet

Acesta derulează cercetări în domeniul reţelelor de comunicaţii în terahertzi, reţelelor de nano-bio-comunicaţii wireless şi al Internetului Nano-Lucrurilor. În aceste domenii, prof. Jornet a participat ca autor la peste 220 de lucrări ştiinţifice, printre care o carte şi 5 patente în SUA. Munca sa a primit peste 13.100 de citaţii. Din iulie 2016, este redactorul şef al Jurnalului Reţelelor de Nano Comunicaţii Elsevier şi face parte din Comitetul Seriei Conferinţelor ACM despre Comunicaţii şi Nano-Computerizare, arată informaţiile de pe site-ul unlabtech

Subiectul principal al dezbaterii este: cum ne va schimba nanotehnologia viitorul. 

Potrivit informaţiilor disponibile pe IEEE Xplore, nanotehnologia permite dezvoltarea unor dispozitive la o scară între unul şi câteva sute de nanometri. Coordonarea şi distribuirea de informaţii între aceste nano-dispozitive va duce spre dezvoltarea unor nano-reţele şi va impulsiona creşterea spectrului aplicaţiilor nanotehnologiei în biomedicină, mediu şi chiar aplicaţii militare. 

În ciuda progreselor majore în designul şi fabricarea nano-dispozitivelor, nu este încă foarte clar cum aceste maşinării precise din punct de vedere atomic vor comunica între ele. Recent, progresele în electronicele bazate pe grafen au deschis uşa către telecomunicaţii electromagnetice la scară nano. Dar mai multe veţi afla în interviul cu profesorul Josep Miguel Jornet. 

Emisiunea Outlook va fi transmisă luni, 31 octombrie 2022, de la ora 10:00, pe DC NEWS, DC NEWS TV, dar şi pe paginile de Facebook şi Youtube ale celor două site-uri. 

Rămâneţi alături de noi! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel