Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID: Mare provocare. Se numeşte mecanism de reeducare
Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID? „Este o mare provocare. Se numeşte mecanism de reeducare”, preciează medicul Ioana Vodă.
„Durerile de cap pot apărea din multe lucruri. De la faptul că nu am mâncat, până la o hipoglicemie sau dacă avem hipotensiune. Boala COVID-19 este o infecţie cu un virus neurotrop. Pe lângă ca facem febră, virusul merge pe filamentele nervoase, dă lipsă de gust şi miros, dar şi dureri de cap", a spus medicul Ioana Vodă.
„Nu este normal să ne doară capul după trei luni după infectarea cu SARS-CoV-2, decât dacă avem ceva asociat", a mai precizat medicul.
Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID
Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID? „Este o mare provocare. Se numeşte mecanism de reeducare. Este un proces cognitiv. Le facem teste şi descoperim că post-COVID sunt recunoscute aromele dulci, vanilia de exemplu. După efectuarea acestor teste, îi trimitem acasă cu nişte picături, vitamine sau aerosoli. Câteva medicamente care să stimuleze mecanismele respective şi îi învăţăm cum să facă reeducarea mirosului. Creierul reînvaţă să miroasă. Este un exerciţiu pentru care trebuie să fii foarte ambiţios. Gustul este foarte strâns legat de miros şi este acelaşi lucru. Învăţăm la fel ce gust au anumite alimente", a mai precizat, la Antena 3, medicul Ioana Vodă.
Bilanț provizoriu coronavirus: Peste 3.000 de cazuri noi și 332 de decese
Peste 3.000 de cazuri noi și 332 de decese sunt anunțate în bilanțul provizoriu de coronavirus. 76 dintre acestea sunt anterioare.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI joi, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 3.076 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.
De asemenea, au fost raportate 332 decese dintre care 76 anterioare.
Informațiile vor fi detaliate în buletinul informativ de la ora 13.00.
Aproape 70% din cazurile de COVID din ultima săptămână, la persoane nevaccinate
Aproape 70% din cazurile de COVID din ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate, arată datele publicate joi de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, aproape 90% din decese au fost la persoane nevaccinate.
În săptămâna 8-14 noiembrie, 31.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Timiș, Brașov și Bihor.
69.7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.
28% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Bihor, Constanța, Mureș și Prahova.
89.3% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei până în prezent, 1 din 100 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
85.8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 55.6% din decese au fost la bărbați.
93.1% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News