Data actualizării:
Data publicării:

Cum ne poate proteja cafeaua de demență: cofeina ajută la stimularea enzimei protectoare

Autor: Andreea Marinas | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Cofeina stimulează puterea unei enzime a creierului care protejează împotriva demenței. Cunoscută sub numele de NMNAT2, ea are atât rolul de apărare, cât și pe cel de combatere. 47,5 de milioane de oameni suferă în prezent de demență, iar numărul lor se așteaptă să crească până la 115,4 milioane până în 2050 în urma îmbătrânirii populației. 

Ceașca de cafea de dimineață se pare că face mai mult decât să ne trezească din somn. Cofeina poate, de asemenea, să protejeze împotriva reacțiilor delirante ale demenței, relevă un nou studiu citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Oamenii de știință susțin că miraculoasa băutură crește puterea unei enzime din creier care protejează neuronii. Aceștia speră ca prin cofeină, care este consumată de majoritatea populației adulte, să se încetinească evoluția bolii.

Enzima potențată de cofeină, NMNAT2, joacă două roluri pentru creier:  primul este acela de apărare a neuronilor de stress și al doilea este de a superviza și de a combate proteinele nepliate numite tau, care se acumulează în creier ca „plăci”, urmare a îmbătrânirii. Proteinele nepliate au fost corelate în trecut și cu alte boli precum Alzheimer, Parkinson, Huntington sau scleroză.

Este demonstrat deja faptul că memoria șoarecilor cu nivel ridicat de proteine nepliate tau a fost îmbunătățită cu ajutorul cafeinei. Cofeina nu doar stimulează, dar și blochează receptorii de o chimicală numită adenozină. Adenozina previne eliberarea de chimicale ale creierului.  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel