Data actualizării:
Data publicării:

Cum ne păcălește creierul. "Minciuna" în care trăim

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Știai că ești înșelat de propriul creier? Iată cum se întâmplă asta...

Creierul nostru ne înşală deoarece nu reflectă fidel realitatea, ci o construieşte pe baza a ceea ce am văzut cu puţin timp înainte, realizând o medie între ceea ce se petrece în faţa ochilor noştri şi ceea ce s-a întâmplat în trecut (între percepţie şi experienţă), conform unui studiu efectuat la Şcoala Internaţională de Studii Avansate din Trieste, Italia, publicat în Journal of Neuroscience, transmite agenţia ANSA, citată de Agerpres.

Fenomenul se datorează discrepanţei dintre resursele limitate ale creierului şi supra-abundenţa stimulilor care ne bombardează simţurile. Această distorsiune a percepţiei, de fapt, reflectă nevoia creierului de a găsi regularitate în lumea exterioară, făcând-o mai previzibilă şi, prin urmare, mai uşor de gestionat.

Ce au observat oamenii de știință

Pentru a studia acest fenomen, cercetătorii conduşi de Michele Fornaciai au solicitat unui grup de voluntari să observe pe un ecran de computer grupuri de puncte albe şi negre, prezentate într-o secvenţă foarte scurtă. Oamenii de ştiinţă au observat astfel că percepţia era condiţionată de imaginile care fuseseră deja vizionate. "Un grup de obiecte a fost considerat, de exemplu, mai mare sau mai numeros decât era în realitate", a declarat Fornaciai, "în funcţie de vizionarea anterioară de către participant a unui grup mai mare sau mai numeros de obiecte".

În plus, rezultatele indică faptul că percepţia iluzorie este generată de neuronii vizuali, care combină informaţiile senzoriale prezente cu urme de informaţii din trecut, potrivit studiului. 

Citește și:

Cele mai bune alimente pentru creier. Recomandările medicilor

Experţii susţin că principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale sunt vasele fragile ale creierului. Uzura lor naturală este favorizată de produsele bogate în colesterol, sare, grăsimi trans şi alţi compuşi nocivi, scrie Rador, citând dariknews.bg . Potrivit medicilor, este posibilă îmbunăţirea stării vaselor de sânge şi reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Următoarele produse pot ajuta în acest sens:

Nuci -  normalizează echilibrul de sare al plasmei, conţin vitamina K şi alte vitamine.

Fructe uscate (caise, curmale, prune uscate) - sunt bogate în vitamina A, utilă pentru epiteliul pereţilor vaselor de sânge, iar prunele şi curmalele conţin vitamina P.

Lămâi - ajută la reducerea nivelului de colesterol "rău" din sânge, curăţând vasele.

Sfecla roşie - scade nivelul colesterolului "rău" şi purifică sângele.

Mierea - ajută la restabilirea compoziţiei biochimice a sângelui, elimină toxinele din plasmă, scade nivelul de colesterol "rău".

Ceaiul verde - are efect benefic asupra tonusului vaselor cerebrale, îmbunătăţind fluxul sanguin.

Ciocolata neagră - conţine flavanol, care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în creier. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel