Cum ne influențează ciclonii din Mediterană. Află în ce părți ale țării ajung. Mihai Huştiu (ANM): Sunt foarte importanți / video
Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a vorbit despre cum influențează ciclonii din Mediterană, România, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
Ciclonii din Italia cum influențează România? Cum ajung ciclonii din Mediterană la noi și în ce părți?
„Ei sunt foarte importanți pentru regimul precipitațiilor în România. Dacă ei nu s-ar forma în Mediterană și nu s-ar deplasa spre Peninsula Balcanică și spre România, nu am avea un plus de precipitații pe Câmpia Română, pe Moldova, pentru că acești cicloni care vin din sud aduc un aport semnificativ de umiditate și precipitații pe partea de sud.
Sunt două locuri în proximitatea Europei, unde se formează cicloni. O zonă e Genova, Italia, zona centrală a Italiei și un al doilea loc în Atlanticul de Nord. Îi numim cicloni atlantici care se formează în zona Islandei și vin peste Europa centrală și aduc mai multe precipitații în Ardeal, partea de vest și de nord a României. Sunt departe, dar ajung și aduc precipitații în zonele acestea pe care le-am menționat: partea de vest, de nord de centru, mai ales Ardealul și zona de munte.
Acești cicloni care se formează în Mediterană ajung uneori și spre țara noastră, ajung în Marea Neagră, uneori, și se intensifică datorită aportului de umiditate de deasupra Marii Negre și aduc precipitații pe partea de sud și de est a României: Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.
Dacă acești cicloni nu s-ar forma, zona de sud ar avea un alt climat, destul de uscat, cu precipitații nesemnificative, un climat continental excesiv cu ariditate extremă, dar totuși iată că avem acești cicloni care ne aduc un aport de umiditate și uneori și cantități mari de apă.
Totuși, fiind mai departe de mare, nu înregistrăm extreme cum s-au înregistrat în Italia, cantități de 300 litri pe metru pătrat așa cum au fost în această perioadă, la mijlocul lunii mai, iar în zona Emilia-Romagna. În zona aceea, de la începutul lunii a plouat undeva la 500 litri, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cât ar fi trebuit să plouă pe tot parcursul anului. Media e undeva la 1000 litri și în această perioadă din mai, în zona centrală a Italiei, am avut undeva la aproape 500 de litri pe metru pătrat.
Este umiditatea de deasupra mării care intensifică potențialul de precipitabil în zonele limitrofe marii. Noi fiind mai departe, ajung acești cicloni, ne influențează și aduc un plus de precipitații în partea de sud și de est a României. Uneori, ajunși pe Marea Neagră se mai intensifica cu aportul de umiditate din mare și aduc precipitații mai intense pe Moldova, uneori.", a spus Mihai Huştiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News