Cum motivează USR și PNL contestațiile depuse la CCR, după votul pentru Florin Iordache
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Numirea lui Florin Iordache drept președinte al Consiliului Legislativ a fost atacată la Curtea Constituțională de USR și PNL. 

USR și PNL au depus contestații la CCR, după votul pentru numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. 

Contestațiile depuse de USR

USR a depus două contestații la CCR, dintre care una împotriva social-democratului Florin Iordache, numit la șefia Consiliului Legislativ și una împotriva senatorului USR Dircă, la șefia Secției de evidență a legislației. 

Sesizarea USR arată că „președintele Consiliului Legislativ și președinții se secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. (...) Printr-un calcul matematic, această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidați pentru ca acesta să poată fi declarat câștigător”.

De asemenea, USR precizează că, din numărul total al deputaților și senatorilor (459), prezenți au fost 240, iar voturi anulate, 49.

Pentru Florin Iordache au fost exprimate 185 de voturi, iar pentru George Edward Dircă, 174.

PNL a depus contestație împotriva lui Iordache

Așa cum a arătat Realitatea Plus dis-de-dimineață, astăzi, PNL a depus la CCR contestația împotriva lui Florin Iordache, proaspăt numit la șefia Consiliului Legislativ.

Liberalii au atacat la CCR doar această numire, invocând trei argumente pentru invalidarea numirii autorului OUG 13. Vorbim despre:

  • apartenența la PSD
  • lipsa numărului de voturi minim necesar - a primit 185 de voturi favorabile, dar nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege, respectiv 234. 
  • lipsa bunei reputații - PNL amintește că Iordache a promovat când era ministru al Justiției OUG 13/2017 și proiectul privind amnistia și grațierea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel