Data actualizării:
Data publicării:

Cum luptă România cu schimbările climatice. Roxana Bojariu (ANM): Avem atuuri naturale extraordinare, dar capacitatea umană nu e luată în calcul

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik@jcomp
FOTO: Freepik@jcomp

Subfinanțarea din domeniul cercetării din România prezintă principala problemă în tranziția țării noastre către un mediu mai curat.

La începutul lunii decembrie, România a participat la COP28, acolo unde au fost discutate ultimele noutăți, dar și direcții, în privința luptei împotriva efectelor schimbărilor climatice. Pe lângă subiectul bugetelor alocate acestei lupte de către țările participante au fost discuții și la nivelul tehnologiilor și inovațiilor din domeniul energiei regenerabile. 

În timp ce Franța și Germania sunt cunoscute pentru pozițiile lor diferite în ceea ce privește energia nucleară, România se bazează foarte mult pe acest tip de energie, atât în prezent, cât și în viitor.

În acest sens, climatologul Roxana Bojariu, reprezentant al României la masa discuțiilor din cadrul COP28, a fost invitata noastră la DC News, acolo unde ne-a răspuns întrebărilor ce privesc drumul „climatic” al României în context internațional.

„E un proces foarte bine organizat și ierarhizat. Pentru statele membre ale UE există poziții unice care sunt negociate în grupuri europene din care fac parte experți din toate țările europene. Aceste poziții și lamentări tehnice ajung ulterior la șefii de delegație care cad de acord asupra pozițiilor cu dimensiune politică mai importantă pe baza a ceea ce livrăm noi tehnic. Mai departe, șefii de delegație ajung să discute ca voce unică din partea UE cu celelalte părți, părți care și ele s-au grupat. Există de exemplu Alianța Micilor State Insulare.

România e stat membru UE și suntem practic dezvoltați. Suntem în clubul european, deci poziția României e cea a UE. Bineînțeles, și România poate avea propria voce, așa cum a fost în cazul Alianței Solare Internaționale.”, a spus Roxana Bojariu, pentru DC News.

Ce va face România in viitor

Cercetarea în România este una dintre problemele care ne opresc din a face tranziția către un mediu mai sănătos

„România mai face parte și dintr-o astfel de alianță care-și dorește să crească ponderea energiei nucleare. Sunt și țări asiatice. Există alianțe care sunt împotriva exploatării combustibililor fosili. Interesant e că din acest grup face parte și o țară precum Columbia. Există o diversitate la nivel mondial. România dispune de un mix energetic și resurse foarte armonios care ar putea duce la o transformare verde rapidă și eficientă. Depinde foarte mult de capacitatea administrativă, politică, viziune și de felul în care oamenii politici aleg să pună în practică cunoașterea științifică, ceea ce la noi, din păcate, e o problemă mare. Cercetarea e subfinanțată de foarte mult timp.

Când vorbim despre schimbări climatice, vorbim despre despre cercetare multidisciplinară, nu doar climatologică. Îți trebuie un sistem de cercetare și de specialiști foarte bun. Noi avem lipsuri aici, suntem pe ultimul loc ca fonduri pentru cercetare, pe ultimul loc la număr de cercetători. Din păcate, e neglijat subiectul. Avem atuuri naturale extraordinare, dar capacitatea umană nu e luată în calcul. Nu văd cum putem face tranziția dacă nu avem grijă de capitalul uman, chiar dacă avem resursele naturale necesare. Știința e menționată în foarte multe puncte al COP28.”, a încheiat invitata pentru noi.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel