Cum îți sunt furați banii, online, înainte de Sărbători: "Sunt niște chestiuni simple"
În pragul Sărbătorilor, oamenii fac nenumărate cumpărături online pentru cei dragi. La fel, hackerii stau la pândă pentru a se îmbogăți. Iată cum poți rămâne fără bani, dacă nu ai grijă, și la ce ar trebui să fii atent când plătești online.
Cele mai întâlnite metode utilizate de hackeri sunt clonarea site-urilor ce aparţin unor companii mari, transmiterea de e-mailuri prin care suntem anunţaţi că am câştigat ceva, mesaje pe telefon sau pe conturile de social media ce par să fie de la cunoscuţi - acestea vând ataşate nişte linkuri sau chiar clonarea paginilor de internet banking a băncilor.
"De cele mai multe ori nu este a băncii responsabilitatea, ci a fiecăruia dintre noi. Este vorba de consumatori care au introdus cu mâna lor informațiile referitoare la card, deci e vorba de responsabilitatea personală. Este necesară o mai mare atenție a consumatorilor. Dincolo de educația financiară, sunt niște chestiuni simple, pe care ar trebui să le aibă în vedere.
Să nu devină atât de euforici atunci când primesc un mesaj, că e sms sau email, că au câștigat o suma mare de bani. Sau că primesc de pe un site o ofertă cu un produs cu preț redus. În niciun caz să nu introducă datele cardului în situația în care li se cere un transfer. Datele de pe card se pun doar atunci când se fac cumpărări efective de produse, pe o platforma securizată", a explicat Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al Centrului de Soluţionare Alternativă a litigiilor în domeniul bancar, în emisiunea News Hour CNN, prezentată de Sabrina Preda, Ana-Maria Roman și Sergiu Cora, la Antena 3.
Mare atenție și la țeparii care oferă sejururi de Revelion
Dăuă grupuri de tineri din Suceava, care şi-au dorit să petreacă noaptea de Revelion într-o zonă pitorească din județ, au fost ţepuite. Aceștia au plătit avans câte 1000 de lei pentru o cabană. Pachetul pentru trei nopți de cazare, pentru noaptea de Revelion, fiind de 3.300 de lei, falsul proprietar le-a solicitat un avans de aproape 30%.
Primii țepuiți au fost câțiva tineri din Vatra Dornei care pe 3 decembrie au făcut plata pentru avansul cerut. La două zile după, un alt grup din Rădăuți închiria cabana pentru un sejur de trei zile și scotea din buzunar alți 1.000 de lei pentru avans.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News