Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Super-investițiile garantate de mari personalități din România? Uită-te de două ori! Un comisar-șef atrage atenția: Ce se ascunde în spatele escrocheriei

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Comisar-șef Radu Daniel, directorul Institutului de cercetare și prevenire a criminalității, a vorbit despre cum ne putem proteja datele personale și datele bancare de infractorii cibernetici.

Citește și - Mare atenție la o nouă metodă de înșelătorie online: Ce este ”Pig butchering” și cum funcționează

Comisarul-șef Radu Daniel a fost invitatul Laurei Duță la emisiunea Culisele Justiției și a oferit câteva recomandări pentru români pentru a nu cădea în plasa infractorilor cibernetici, care folosesc metoda deep-fake, prin utilizarea imaginii personalităților sau a instituțiilor, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, pentru a-i convinge "să investească".

"Îmi amintesc de un astfel de exemplu, cu premierul Marcel Ciolacu. Era un astfel de deep-fake, în care le promitea românilor, în mod fals, evident, că vor câștiga o sumă mare de bani dacă vor investi 2000 de lei. Am mediatizat acel caz. Iată că sunt folosite personalități din țara noastră, în care românii cred că, dacă fac acest lucru, iată, se vor îmbogăți. Cum puteți preveni ca să nu se întâmple aceste fraude?", a întrebat Laura Duță.

"Aș recomanda cetățenilor să fie prudenți, atât cu datele personale, cât și cu datele bancare. Să se gândească de două, trei ori înainte de a accepta o astfel de propunere, care, în mod evident, e nerealistă, de a investi o sumă modică de bani pe care, într-un interval de câteva zile să o triplezi. Este destul de clar că sunt șanse foarte mari ca această propunere să fie nerealistă, iar în spatele ei să fie o înșelăciune, fapt care, de cele mai multe ori, se confirmă!", a spus comisarul-șef Radu Daniel.

Cum se poate stopa acest fenomen deep-fake

"Și acum este și această Inteligență Artificială, prin care o personalitate, îmi amintesc de premier, cum, prin intermediul Inteligenței Artificiale, a fost folosită imaginea sa și timbrul vocii. Era modificat cea ce spunea. Și nu doar premierul. A fost folosită imaginea și altor oameni în care românii au încredere. Da, este ușor de identificat, ușor de dat seama, dar de ce românii se lasă păcăliți? Cum putem stopa acest lucru în mediul online?", a întrebat Laura Duță.

"În primul rând, putem stopa în dreptul nostru, prin a fi foarte atenți la tot ceea ce vehiculăm atât la datele noastre personale, dar și cu privire la datele bancare. Sunt situații când, unii dintre oameni, cu foarte mare lejeritate, pun la dispoziția unor necunoscuți date personale sau date bancare. E un risc pe care nu ar trebui să ni-l asumăm! Să facem verificări suplimentare! Să nu ne grăbim niciodată în a disemina aceste date și întotdeauna să accesăm link-uri și site-uri de încredere, care sunt certificate, omologate, sunt recunoscute ca fiind oficiale ale instituțiilor respective", a spus comisarul-șef Radu Daniel.

Ce poate face Poliția

"Poliția poate controla și poate interzice toate aceste manifestări ilegale în mediul cibernetic sau cât de greu este pentru polițiști și pentru alte instituții să îi identifice, în primul rând, pentru că înțeleg că merg pe alte paliere, nu așa normale și vizibile în mediul cibernetic... ?", a întrebat Laura Duță.

"Identificarea este dificilă, dar nu imposibilă. Sunt foarte dese situațiile în care colegii mei îi identifică, efectuează cercetările necesare și iau măsurile legale, cu privire la combaterea infracțiunii. Cu privire la componenta de prevenire, despre care vorbesc eu astăzi, sunt destule materiale în derulare de informare a populației cu privire la tipicitatea acestor anunțuri, postări false, la ce să fie atenți oamenii pentru a nu cădea în plasa infractorilor", a spus comisarul-șef Rus Daniel.

"Și dați exact sfaturi, de exemplu: Atenție și la imagini! Atenție și la mimică! Mai mult de atât, cum ați putea să îi anunțați pe oameni?", a întrebat Laura Duță.

"Noi ne-am străduit împreună cu ceilalți parteneri sociali cu care activăm în acest domeniu, fie că vorbim despre reprezentanți ai instituțiilor bancare, fie că vorbim despre Directoratul de Securitate Cibernetică. Cu toții avem același scop, în definitiv, respectiv protejarea populației împotriva acestor infractori! Și fiecare dintre aceste instituții și-a detaliat cumva, din prisma instituției pe care o reprezintă, câteva aspecte ce ar trebui avute în vedere!", a mai declarat comisarul-șef Daniel Rus,  în emisiunea ”Lumea Justiției”, moderată de Laura Duță.

Vezi emisiunea integrală aici!

Youtube video image

Citește și - Atenție mare la metoda "șmen". Cum a fost păcălit un bărbat din Cluj de un individ. A fost reținut de polițiști

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel