Lactoza este zahărul din lapte găsit în produsele lactate. Intoleranţa la lactoză este o afecţiune în care organismul nu poate descompune lactoza în glucoză şi galactoză, ceea ce poate provoca disconfort, gaze, diaree şi alte simptome. Este o afecţiune comună, până la 75% din populaţia lumii având intoleranţă la lactoză.
Produsele lactate sunt o cauză frecventă a alergiilor la copii şi adulţi. Simptomele pot include mâncărime, roşeaţă, umflarea feţei şi multe altele. Acest lucru poate duce la inflamaţii în organism şi creşte riscul de boli precum astmul şi eczema.
Multe studii ştiinţifice au corelat consumul de produse lactate cu un risc crescut de a dezvolta boli precum diabetul, cancerul de sân şi de prostată, precum şi boli cardiovasculare, scrie Rador, citând novinite.bg. Un studiu realizat în Marea Britanie arată că un consum mare de produse lactate contribuie la creşterea nivelului de insulină din sânge, ceea ce poate conduce la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Produsele lactate sunt o sursă bogată de calciu, dar consumul excesiv poate conduce la acumularea excesivă de calciu în organism, putând provoca formarea de pietre la rinichi şi depuneri pe vasele de sânge, precum şi un risc crescut de boli de inimă. În concluzie, deşi produsele lactate pot fi bune pentru sănătate, ele pot fi dăunătoare pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză, alergii şi alte boli.
Consumul excesiv de produse lactate poate contribui la dezvoltarea unor boli precum diabetul, cancerul de sân şi de prostată şi altele. Prin urmare, este important un echilibru privind consumul de produse lactate şi găsirea unor surse alternative de calciu.
Intoleranță la lactoză, o afecțiune tot mai prezentă în rândul tinerilor
Dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași a explicat pentru Ziarul de Iași cum pot avea o viață normală cei care suferă de intoleranță la lactoză.
"Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai răspândite forme de deficit enzimatic intestinal și este rezultatul incapacității organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente precum lapte sau derivate ale acestuia. Lactaza, enzima care înlesnește metabolizarea lactozei prezente în unele alimente, are un nivel redus în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză. În mod normal, această enzimă, care ar trebui să se afle la nivelul intestinului subțire, transformă lactoza în glucoză și galactoză, care trec apoi în sânge. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Ilona și Ristei, moment de încercare: "Mi-a dat fatala! Nu mă mai așteptam să mai vină o dată pentru mine… o damă goală!"
- Horoscop 10 mai: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Discuții tensionate pentru o zodie. Să te ții bine!
- O nouă perioadă ar putea fi considerată vechime în muncă. Legea vizează milioane de români
- A devenit un lux să mănânci românește: Cel mai scump aliment. „Mergem în supermarket ca la muzeu și vânăm reducerile”
- BANCUL ZILEI: Ion și Maria de Ziua Aviației
- Cum se vede aurora boreală în România, după ce s-a anunțat o furtună geomagnetică majoră care lovește Pământul / Foto
- De ce se teme câinele de tunete. Cum îl poți ajuta
- „Deontologul” Tolontan, făcut de râs de Andrei Caramitru. Castravetele și Piersic / video
- Ciolacu: Închideți televizoarele când mai vedeți astfel de știri
- Una dintre cele mai importante zile din istoria României. Cele 3 semnificații ale acesteia