Cum îți ferești casa de hoți când pleci în vacanță. Sfaturile polițiștilor
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 12 iul 2022, 17:14
WhatsApp
Cum îți ferești casa de hoți când pleci în vacanță. Sfaturile polițiștilor / Foto: Poliția Locală Sector 6
Cum îți ferești casa de hoți când pleci în vacanță. Sfaturile polițiștilor / Foto: Poliția Locală Sector 6
Află în articol cum îți ferești casa de hoți când pleci în vacanță.

Cum îți ferești casa de hoți când pleci în vacanță? Poliția Locală Sector 6 a venit cu mai multe sfaturi importante pentru români.

"Ți-ai făcut bagajele pentru vacanță? Ai luat tot, ai udat florile, ai dus gunoiul, ai închis gazele, apa? Nu uita și de siguranța casei! Sezonul estival este preferatul hoților din locuințe, care își „racolează” victimele inclusiv de pe Facebook și Instagram. 

10 sfaturi de la polițiști

Pentru a preveni incidentele neplăcute, Poliția Locală Sector 6 a întocmit un set de recomandări pentru toți cei care urmează să plece în vacanță și nu numai: 

1. Roagă un vecin de încredere să-ți țină casa sub observație și să anunțe poliția dacă vede persoane suspecte care dau târcoale sau staționează fără motiv în fața ușii tale.

2. Ai grijă cui spui că pleci de acasă pentru mai multe zile. E bine să vorbești despre vacanță doar cu persoanele de încredere. Tot persoanele de încredere, din familie, ar putea trece din când în când pe la tine să ridice corespondența, să se asigure că totul e în regulă. Lasă-le o cheie de rezervă!

3. Închide și asigură toate ușile și geamurile locuinței, inclusiv ușa de la balcon și geamul de aerisire de la baie.

4. Cu toate acestea, păstrează aparențele unei zile normale și nu trage toate jaluzelele și draperiile. Casa trebuie să pară locuită.

5. Lasă o lumină aprinsă, care poate deruta eventualii „musafiri” nepoftiți. Sau montează, în fața ușii de la intrare un bec cu senzor. Aprinderea lui va descuraja orice persoană care vine cu gânduri ascunse.

6. De asemenea, poți seta televizorul sau radio să pornească la anumite ore și să se oprească singure după un timp.

7. Plecați cât mai discret de acasă. Nu trebuie să vă știe tot cartierul când vă urcați în mașină cu bagaje peste bagaje.

8. Nu anunța pe rețelele de socializare unde pleci și cât stai, nu posta poze din vacanță. Dacă dorești neapărat, le poți povesti la întoarcere prietenilor virtuali cât de frumos a fost.

9. Nu lăsa în casă sume mari de bani și bijuterii. Nici obiectele de valoare (televizor, laptop...) nu e indicat să se vadă din stradă.

10. Montează-ți o cameră de supraveghere, un sistem de alarmă, chiar și o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces.", a transmis Poliția Locală Sector 6 într-un comunicat de presă. 

Dacă vezi unul dintre aceste semne pe ușa ta s-ar putea să fii jefuit în curând. Șterge-le imediat

Infractorii continuă să își perfecționează metodele de a jefui casele oamenilor Astfel, recent polițiştii au descoperit o serie de simboluri pe care hoții le desenau pe ușile apartamentelor sau pe porți, în cazul celor care locuiesc la curte.  Astfel, în funcţie de cât de ușor putea fi spartă o casă, ei desenau un mic desen. Fiecare simbol are sensul lui.

Dacă ai propria casă, atunci nu ezita să verifici din când în când ușile de la intrare și chiar gardul și poarta, pentru a verifica dacă pe ele nu sunt înscrise simboluri ciudate. Dacă găsești vreun astfel de simbol, înseamnă că locuința ta a intrat în vizorul hoților și trebuie neapărat să suni la poliție. Dacă locuiești la bloc, privește atent ușa sau cutia poștală. Informatorii bandiților lasă semne pe acestea sau pune pe ele un abțibild.

Dacă găsești cifra doi roman pe ușa ta înseamnă că aceștia vor să transmită că este vorba despre o casă bogată. Dacă vezi un W, înseamnă ca apartamentul este pustiu noapte. Cifrele 7 și 8 înseamnă că respectiva casă este pustie în lunile iulie și august. Dacă vezi desenat un ceas înseamnă că informatorii au transmis hoților că acea casă este ușor de jefuit. Un triunghi înseamnă că locuința a fost spartă recent de alți hoți. Semnul X înseamnă că stăpânii sunt plecați în vacanță. Trei pătrățele mici înseamnă că în acel apartament locuiește o femeie singură. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?