Data publicării:
Cum îţi afectează tonul vocii relaţiile? Comunicarea nu este doar despre ceea ce spui, ci despre modul în care o spui
Tony Robbins vine cu câteva sfaturi despre cum sa-ţi îmbunătăţeşti tonul vocii în comunicare. Doar 7% din acest sens provine din cuvântul rostit, în timp ce 38% provine din tonul vocii în comunicare.
Tonul vocii înseamnă mai mult decât ceea ce spui este de părere Tony Robbins, speaker motivaţional şi autorul mai multor cărţi de dezvoltare personală.
În cartea sa, The Relationship Cure, Dr. Gottman dezvăluie că atunci când vine vorba de evaluarea sensului comunicării în relații, doar 7% din acest sens provine din cuvântul rostit, în timp ce 38% provine din tonul vocii în comunicare.
Cuvintele care pot părea neutre pot deveni provocatoare dacă sunt rostite cu un ton sarcastic, înjositor sau disprețuitor, determinând ascultătorul să se simtă rănit și nerespectat. Un ton moale este adesea interpretat ca lipsă de încredere, iar prea tare, poate fi interpretat ca fiind agresiv.
Vrei ca ascultătorul tău să se concentreze pe cuvintele tale, să nu fie distras de comportamentul tău, trebuie să înveți cum să îți urmărești tonul – și să îl folosești pentru a obține ceea ce vrei.
Ce este tonul vocii în comunicare?
Tonul vocii tale este modul în care vorbești cu cineva, nu doar cuvintele tale. Împreună cu indicii non-verbale, cum ar fi limbajul corpului și contactul vizual, tonul vocii este un element esențial al comunicării care adesea "vorbește" mai puternic decât ar putea cuvintele tale reale vreodată. Te poate ajuta să construieşti un raport, să faci conexiuni, să îi influenţezi pe ceilalţi şi să obţii ceea ce îţi doreşti în relaţii, în carieră şi în viaţa ta.
Există mai multe tipuri de tonuri de voce: formale și informale, umoristice, factuale, respectuoase, asertive, interogatoriu și conversație. Cu toate acestea, fiecare ton de voce în comunicare este alcătuit din patru aspecte diferite care se reunesc pentru a vă ajuta să vă faceți punctul de vedere. A învăța cum să îți urmărești tonul – și să îl folosești pentru a-ți atinge obiectivele – depinde de conștientizarea acestor elemente.
Tonalitatea
Este foarte importantă tonalitatea vocii. O voce prea înaltă poate sugera imaturitate și defensivitate. Și dacă încheiați o propoziție folosind un ton mai înalt, aceasta poate suna mai mult ca o întrebare în loc de o afirmație afirmativă, ceea ce va lăsa partenerul dvs să se simtă confuz. Tonalitatea este o parte puternică a tonului vocii în comunicare, deoarece vă ajută să reduceți zgomotul. Când trebuie să faci o impresie profesională sau să conduci într-un punct, o tonalitate scăzută te poate face să pari mai autoritar și mai serios, chiar dacă ceea ce spui de fapt nu este profund. Prin urmare, tonul vocii tale poate avea efectul opus. Dacă sunteți în mod constant la un nivel ridicat, alții ar putea presupune că nu sunteți sigur cu privire la ceea ce doriți să transmiteți. Acest lucru poate duce la un sentiment de neîncredere care poate face mai greu sa obții ceea ce îți dorești.
Ritmul
Cât de repede sau încet vorbești când tu și partenerul tău sunteți în mijlocul unei dispute? În timpul unei prezentări la locul de muncă? În plus față de reglarea fină a tonului de vorbire, trebuie să fiți, de asemenea, conștienți de ritmul dvs. Când încetiniți, puteți ajuta publicul să înțeleagă ceea ce spuneți și vor fi mai capabili să absoarbă mesajul dvs. Cu toate acestea, vorbirea prea lentă poate fi interpretată greșit ca fiind umilitoare și ofensatoare. Pentru a vă transmite cu adevărat mesajul, concentrați-vă pe articularea și transmiterea mesajului cât mai clar posibil, vorbind într-un ritm constant și uniform.
O regulă bună, mai ales dacă vorbești în fața unui public, este să vorbești la jumătate din viteza pe care o vorbești în mod normal. Acest lucru vă ajută să vă asigurați că tonul vocii este suficient de clar, astfel încât toată lumea din public să poată înțelege.
Un ritm constant și uniform este puternic, deoarece cultivă focalizarea. Este mult mai ușor pentru partenerul sau publicul tău să asculte dacă vorbești încet. Este mult mai greu pentru un ascultător să înțeleagă ceea ce vrei să spui și să rămână angajat dacă nu vă urmăriți tonul și în schimb vorbesc la o viteză rapidă și cuvinte string împreună.
Volumul
Acest lucru este de la sine înțeles. Țipând la partenerul tău se va întoarce, fie provocând o ceartă, fie făcându-l să se retragă complet din conversație. Acesta este modul în care tonul vocii afectează relațiile în mod negativ, dar se aplică și conversațiilor cu colegii, familia și oricine altcineva pe care îl întâlniți. A vorbi prea tare te face să pari agresiv și insensibil. În loc să ridici vocea, dacă vrei să accentuezi ceva, încetinește ritmul cuvintelor tale. Faceți o pauză pentru a evidenția punctele majore sau pentru a oferi publicului timp pentru a vă lua punctul.
Timbrul
Aceasta este calitatea emoțională a tonului vocii tale în comunicare – atitudinea pe care o aduci la ceea ce spui. Publicul tău va folosi acest lucru pentru a-și construi înțelegerea a ceea ce spui. Exersează gestionarea vocii și observă cum sună (de exemplu, frustrat, grăbit, fericit, trist). Acest lucru te va ajuta să devii mai conștient de modul în care atitudinea ta este filtrată prin inflexiunile vocii tale.
Cuvintele încărcate emoțional te diferențiază. Una dintre cele mai puternice modalități de a cultiva un ton puternic al vocii este să vă schimbați mentalitatea în inimă și să lăsați mesajul să strălucească prin cuvintele voastre.
Importanţa tonului vocii în comunicare
Fie că este vorba de părinții tăi sau în timpul unui seminar de marketing, probabil că ai auzit ceva despre „tonul vocii” tale la un moment dat în viața ta. Dar de ce este atât de important?
Tonul vocii tale cuprinde cuvintele tale. Este modul în care vorbești și impresia de durată pe care cuvintele o fac asupra tuturor celor din jurul tău. Gândește-te la tonul vocii tale ca la o „amprentă” vocală personalizată care distinge cine ești și poate spune altora atât de multe despre tine. Ești încrezător? Pozitiv? Interesant? Umil? Empatic? Tonul vocii tale în comunicare le spune oamenilor toate acestea și multe altele.
Tonul vocii tale este puternic pentru că proiectează cine ești ca persoană. Prietenii, familia, clienții și partenerii sunt oameni ca tine care răspund cel mai bine la cuvinte și fraze care îi fac să se simtă bine. Dar tonul vocii tale este cel mai puternic în relațiile tale romantice.
Tonul vocii îţi afectează relaţiile
În timp ce am știut întotdeauna că tonul vocii este o parte importantă a comunicării clare, cât de critice sunt lucrurile precum inflexiunea vocală, volumul și tonul atunci când vine vorba de sănătatea relației dvs.? Potrivit unui studiu din 2015, care a examinat sute de conversații de la peste 100 de cupluri în timpul sesiunilor de terapie de căsătorie, capacitatea de a vă urmări tonul poate fi un indicator cheie al succesului relației.
De-a lungul a doi ani, cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au înregistrat sute de conversații de la sesiunile de consiliere în căsătorie. Cercetătorii au analizat apoi înregistrările, analizând lucruri precum tonalitatea, intensitatea și chiar răsucirea vocii care pot indica momente de emoție intensă. De asemenea, au analizat impactul pe care tonul vocii unui partener îl are asupra celuilalt.
Pentru a compara datele, un grup separat de experți a analizat comportamentul cuplurilor, luând în considerare calitățile pozitive, cum ar fi „acceptarea” sau calitățile negative, cum ar fi „vina”. Cercetătorii au urmărit apoi cuplurile pe o perioadă de cinci ani pentru a determina dacă există vreo schimbare în relația lor.
Tonul vocii prezice succesul unei relaţii
Ceea ce au descoperit cercetătorii despre tonul vocii în comunicare a confirmat ceea ce mulți dintre noi știu deja intuitiv – că comunicarea nu este doar despre ceea ce spui, ci despre modul în care o spui. Iar datele au arătat că studierea vocilor cuplului, mai degrabă decât a comportamentelor lor, a prezis mai bine îmbunătățirea sau deteriorarea relației.
Practicienii și cercetătorii din domeniul psihologiei au știut de mult că modul în care partenerii vorbesc despre și discută problemele are implicații importante pentru sănătatea relațiilor lor. Cu toate acestea, lipsa unor instrumente eficiente și fiabile pentru măsurarea elementelor importante din aceste conversații a reprezentat un impediment major în utilizarea lor clinică pe scară largă. Aceste descoperiri reprezintă un pas important înainte în a face o măsurare obiectivă a comportamentului practică și fezabilă pentru terapeuții de cuplu”, a declarat Brian Baucom de la Universitatea din Utah.
Aveţi grijă la tonul vocii atunci când comunicaţi
Este ușor să presupunem că ceilalți știu ce spunem. Acest lucru poate ridica probleme și poate duce la situații în care sentimentele sau emoțiile importante nu au fost discutate.
În loc să te retragi înapoi și să treci prin mișcările de comunicare, pășește înainte și practică mindfulness cu privire la tonul vocii tale în comunicare și modul în care îi influențează pe ceilalți. Conștientizarea cuvintelor pe care le folosești și a tipului de emoție pe care o emiți atunci când vorbești este o modalitate puternică de a rămâne prezent atunci când comunici cu partenerul tău. Este în aceste momente de autenticitate în care barierele se descompun și amândoi puteți împărtăși cu adevărat ceea ce simțiți.
Importanța tonului vocii în comunicare nu poate fi supraexprimată. Dacă vrei să avansezi în carieră, să construiești relații extraordinare, să crești o familie sănătoasă și să creezi prietenii profunde și de durată, trebuie să devii conștient de tonul vocii tale și de modul în care îți afectează viața.
Articolul poate fi citit integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News