Data publicării:
Cum își justifică activitatea Monitorul Oficial: Aproape 300 de angajați în 2022 și un răspuns sec, tipic funcționăresc
Monitorul Oficial a devenit o instituție care adăpostește anul acesta aproape 300 de angajați, care au rolul de a edita și întreține publicația condusă de Camera Deputaților.
Sistemul public din România este cunoscut deja pentru dificultatea cu care operează, dar și pentru modul în care se raportează la contribuabil (sau mai degrabă modul în care refuză să se raporteze la cei care participă la bugetul de stat).
Fie că e pe Facebook, într-un story de Instagram, la televizor sau auzite la radio, poveștile pescărești ale celor care trebuie să intre în jungla de hârtii și să se lupte pentru diferite servicii (care de altfel li se cuvin) sunt nenumărate. De la priviri acre, la incompetență, plimbat hârtii degeaba, trimis de la o instituție la alta, în România avem de toate când vine vorba de sistemul bugetar.
Locurile de muncă ale bugetarilor, frâna de mână pentru digitalizare
Într-o emisiune realizată de B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a discutat întocmai despre acest subiect aducând o serie de exemplificări concrete și susținute:
”Să o luăm pe cifre, cu aproximație. 200 de mii de oameni lucrează în învățământ și 200 de mii în spitale, deci sunt în jur de 400 de mii. Restul, până la 1.300.000 de bugetari, ce fac ei? E o problemă și numărul și locul în care lucrează. Sunt zeci de agenții de reglementare, cred că numărul lor e de 96 de agenții de urmărire. Foiesc hârtii”.
Vâlcu a susținut că, în lipsa digitalizării, sute de mii de funcționari continuă să își mențină locurile de muncă plătite din banii cetățenilor, întreținând astfel aproape jumătate de milion de locuri de muncă care s-ar reduce la 100.000 în eventualitatea digitalizării. Citește mai multe AICI.
Pe aceeași temă Val vâlcu a declarat cu altă ocazie că ”avem un război în interior. Deci este o armată de cotropire, o armată de invadatori: vreo 300 de mii de bugetari în plus, dacă nu 400 de mii, care nu doar că își iau tributul, salariile de stat degeaba, dar blochează firmele private atunci când acestea produc. Am tot dat exemplu Monitorul Oficial, care tot stau și bat la mașină nume cu nume, nu acceptă cu stick-ul. De ce? Ca să justifice sutele de angajați”. Vezi articolul integral AICI.
Monitorul Oficial are aproape 300 de angajați
Având în vedere cele expuse am cerut Monitorului Oficial o serie de informații pentru a proba situația. Rezultatul? Un răspuns oarecum sec, fără nuanțe, cu trimitere la textul de lege pe care instituția se sprijină.
DC News: Câți angajați are Monitorul Oficial?
Monitorul Oficial: ”La data de 30.06.2022 Regia Autonomă ”Monitorul Oficial”, are un număr de 293 angajați”.
DCN: Cu ce se ocupă instituția Monitorul Oficial?
MO: ”Obiectul de activitate al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” este cel descris în Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată – (art. 1,2,3(1), precum și din Hotărârea nr.844/2018 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”.”
*precizăm că textul celor două legi mai sus menționate spune următoarele: Legea nr. 202/1998, Articolul 1, punctul (3) Regia Autonomă `Monitorul Oficial` este persoana juridică care desfășoară activitate de interes public național și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară; și Articolul 3, punctul (1) Editarea Monitorului Oficial al României constituie un serviciu public asigurat de către Regia Autonomă `Monitorul Oficial`, care funcționează sub autoritatea Camerei Deputaților; Hotărârea nr.844/2018, Articolul 3, punctul (1) Obiectul principal de activitate al Regiei autonome îl constituie producția editorială și tipografică, precum și difuzarea publicațiilor executate; punctul (2) detaliază fiecare activitate desfășurată de MO, textul de lege complet putând să fie găsit AICI.
DCN: Cum a evoluat numărul angajaților în ultimii 10 ani?
MO: ”Evoluția numărului de angajați în ultimii 10 ani, este următoarea: 2021 = 300 pers, 2020 = 293 pers, 2019 = 314 pers, 2018 = 320 pers, 2017 = 330 pers, 2016 = 326 pers, 2015 = 341 pers, 2014 = 354 pers, 2013 = 365 pers, 2012 = 374 pers.”
Următoarea întrebare a fost adresată într-un context particular, fiind vorba de înființarea unei firme pentru care a fost nevoită scrierea numelor acționarilor de mână.
DCN: De ce trebuie scris de mână numărul acționarilor în cazul firmelor?
MO: ”Referitor la întrebarea de la punctul patru, vă rugăm să detaliați sau să faceți precizări la ce anume vă referiți. Menţionăm totodată că majoritatea informaţiilor cu privire la R.A. „Monitorul Oficial, și activitatea acesteia le regăsiți pe pagina www.monitoruloficial.ro.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News