Cum influențează Soarele și Luna activitatea biologică de pe Pământ
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Soarele și Luna au o influență extrem de mare asupra activității biologice de pe Pământ, sugerează un nou studiu.

Cele două sfere pe care le vedem pe cer în timpul zilei și al nopții au o influență și mai mare asupra animalelor și plantelor de pe Pământ decât ați putea crede. Atractia gravitațională a Soarelui și a Lunii pare să afecteze într-adevăr activitatea florei și faunei, deși mecanismele exacte prin care se întâmplă acest lucru rămân neclare, sugerează o nouă cercetare.

Dintr-o meta-analiză a unor studii anterioare, cercetătorii sugerează că atracțiile gravitaționale pot schimba modul în care animalele și plantele dorm, se mișcă și se dezvoltă, chiar și atunci când alți factori declanșatori (cum ar fi ciclurile nopții și ale zilei) sunt luate în considerare.

În timp ce atracțiile gravitaționale ale Soarelui și ale Lunii ar putea fi relativ slabe, reprezentând doar o milionime din forța gravitației Pământului atunci când sunt combinate, cercetările arată că aceste atracții sunt extrem de importante atunci când se studiază comportamentul organismelor.

„Toată materia de pe Pământ, atât vie cât și inertă, experimentează efectele forțelor gravitaționale ale Soarelui și Lunii exprimate sub formă de maree”, a declarat biofizicianul Cristiano de Mello Gallep de la Universitatea Campinas (UNICAMP) din Brazilia pentru Agência FAPESP.

„Oscilațiile periodice prezintă două cicluri zilnice și sunt modulate lunar și anual de mișcările acestor două corpuri cerești. Toate organismele de pe planetă au evoluat în acest context”, mai punctează cercetătorul.

Pe ce s-au bazat oamenii de știință

Echipa a analizat în special trei studii anterioare, în care informațiile despre mareele gravitaționale erau disponibile. Într-un studiu din 1965 asupra izopodelor (crustacee mici, fără coajă), s-a observat că modelele de înot ale creaturilor s-au menținut la fluxul mareelor ​​gravitaționale ale oceanului (cicluri de aproximativ 12,4 ore) chiar și atunci când au fost mutate în laborator, unde a fost creată o maree artificială.

O altă sursă a fost un studiu din 1985 care a implicat corali, unde s-a demonstrat că creșterea coralilor și producția de larve se potrivesc cu mareele gravitaționale sub influența Soarelui și a Lunii.

În cele din urmă, un studiu din 2014 care analizează germinarea semințelor la floarea-soarelui, susținut de noi experimente conduse de autorii meta-analizei, a descoperit din nou dovezi că germinarea a fost în pas cu modelele gravitaționale lunare și solare. Mai multe alte studii anterioare au fost, de asemenea, menționate de cercetători.

Rezultate remarcabile

„Datele arată că, în absența altor influențe ritmice, cum ar fi iluminarea sau temperatura, mareele gravitaționale locale sunt suficiente pentru a organiza comportamentul ciclic al acestor organisme”, spune Gallep.

„Această dovadă pune la îndoială validitatea așa-numitelor experimente de rulare liberă, în care mai mulți factori de mediu sunt controlați, dar oscilațiile gravitaționale nu sunt luate în considerare. Aceste oscilații continuă să existe și pot modula comportamentul organismelor vii”.

În cazul izopodelor, de exemplu, organismele au fost observate urmând modele de înot care se potriveau cu mareele gravitaționale ale mediului din care au fost scoase, chiar și la câteva zile după ce au fost mutate în laborator.

Despre influența acestor maree asupra animalelor și plantelor s-a scris de mulți ani în studiile științifice, dar scopul noului meta-studiu a fost acela de a atrage atenția asupra omniprezentei sale și asupra necesității de a o lua în considerare acest factor în proiectele de cercetare.

„Ceea ce am căutat să arătăm în articol este că mareele gravitaționale sunt o forță perceptibilă și puternică care a modelat întotdeauna activitățile ritmice ale acestor organisme”, a mai spus Gallep, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel