Data publicării:

Cum îți crești singur riscul de a face cancer

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Multe dintre alimentele pe care le găsim în magazine sunt procesate. E greu să reziști tentației când colegul de birou vine cu o gogoașă sau un sandwich cu de toate. Partea proastă este, însă, că fără să știm alegem alimentele care ni se par cele mai gustoase și, în general, acestea sunt ultra-procesate, stil de viață care ne ridică alarmant riscul de a face cancer.

Alimentele ultra-procesate sunt recunoscute pentru efectele lor nocive asupra sănătății. Știm asta și totuși ne e greu să rezistăm tentației.

Un studiu publicat anul acesta în British Medical Journal ne îndeamnă ca, înainte să ne punem în coșul de cumpărături un aliment, să studiem atenți eticheta și să le alegerm pe cele care au cât mai puține substanțe pe care nu le cunoaștem, altfel ne ridicăm singuri riscul de a face cancer.

Nu înțelegi ce conțin? Nu cumpăra!

Alimentele ultra-procesate sunt, așa cum arătam, cele care au pe etichete tot felul de substanțe de care n-am mai auzit sau al căror nume nici măcar nu știm cum să-l pronunțăm, notează jurnaliștii de la CNN. Numai că o să avem surpriza să vedem pe foarte multe produse așa ceva, de la bomboane care-ți fac limba albastră, până la supele la cutie, care par mai sănătoase, dar care conțin arome artificiale, emulsificatori și aditivi.

În plus, alimentele ultra-procesate au, de obicei mai multe calorii, sare și zahăr adăugate în cantitate mare.

Cercetări anterioare au demonstrat că oamenii care consumă foarte multe astfel de alimente tind să fie supraponderali sau obezi. Au, de asemenea, șanse mai mari de a avea probleme de inimă și de circulație sau diabet. Se știe și că preferința pentru alimentele din carne procesată, cum sunt crenvurștii sau parizerul, este legată de apariția cancerului colorectal.

Mult zahăr și grăsimi procesate, rețeta dezastrului

Revenind la studiu de față, el a presupus analiza dietei, pe 24 de ore, a aproape 105.000 de adulți din cohorta NutriNet-Sante, din Franța. Practic, fiecare dintre aceștia a notat ce a consumat într-o zi dintr-o listă de 3.300 de alimente, aranjate în funcție de cât de procesate sunt.
Cercetătorii au descoperit că o creștere cu 10% a alimentelor ultra-procesate din dietă corespunde unui risc crescut tot cu 10% de a dezvolta cancer, inclusiv cancer la sân.

„Grăsimile ultra-procesate și alimentele și băuturile cu mult zahăr sunt asociate cu un risc crescut de a face cancer", arată studiul citat. „Produsele cu zahăr care sunt ultra-procesate, în mod special, sunt asociate cu un risc crescut de a face cancer la sân", mai arată acesta.

O adicție o atrage pe alta

De asemenea, s-a constatat că persoanele care consumă limente ultra-procesate au tendința de a fuma mai mult și de a face mai puține exerciții decât celelalte.

„Greutatea rezultatelor e surprinzătoare. Cele două elemente sunt strâns legate", a arătat co-autorul studiului, Mathilde Touvier.
Cercetătorii au ajustat datele și au încercat să elimine co-factorii care se știe deja că duc la creșterea riscului de apariție a cancerului, dar concluzia rămâne aceeași.

„Ce mănâncă oamenii este expresia stilului lor de viață în general", a arătat Tom Sanders, directorul științific al Fundației Britanice de Nutriție.

Dieta echilibrată face minuni

Marji McCullough, director strategic specializat în nutriție epidemiologică la Societatea Americană de Cancer spune, însă, că trebuie să avem grijă cum interpretăm aceste rezultate.

„Acest studiu nu înseamnă că oamenii ar trebui să gândească „dacă mănânc acest biscuite, voi face cancer". Mesajul studiului este să avem grijă ce includem în dieta noastră, nu neapărat un ingredient anume, și practic certifică unele lucruri pe care le știam deja".

De exemplu, spune ea, oamenii care mănâncă multe alimente ultra-procesate, probabil că în dietă includ mai puține alimente sănătoase care i-ar ajuta să prevină apariția cancerului. În plus, nutriționiștii ne recomandă demult să avem o dietă bazată pe cereale integrale, fructe și vegetale, în loc să mâncăm alimente cu valori nutritive scăzute.

Studii cu rezultate similare

Oricum am privi rezultatele studiului, se știe că produsele ultra-procesate sunt din ce în ce mai prezente în dieta oamenilor. Un studiu publicat în 2016 arăta că un american își ia în jur de 60% din calorii din acest tip de alimente. Anul trecut, un studiu similar arăta că alimentele ultra-procesate compun circa 50% din meniul unui canadian și peste jumătate din cel al unui englez. Și din ce în ce mai mulți oameni din țările în curs de dezvoltare adoptă această dietă.

O dietă echilibrată și diversificată ar fi soluția cea mai bună, spune Mathilde Touvier. „Mâncați alimente cât mai naturale și încercați să limitați consumul celor ultra-procesate, măcar până aflăm mai multe despre efectele lor", ne sfătuiește ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel