Cum i-am "îmblânzit" pe austrieci, în 2001, când nu au vrut să ne ridice viza. Chirieac, de față la acel moment: Ioan Rus l-a sunat pe Ion Țiriac
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Acum mai bine de 20 de ani, România s-a lovit de refuzul Austriei, însă situația s-a rezolvat într-un mod complet diferit.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat în platoul România TV, în emisiunea Andreei Crețulescu, unde a explicat cum, acum mai bine de 20 de ani, diplomația română a reușit să rezolve o situație similară cu cea de astăzi, când Austria ne-a blocat intrarea în Spațiul Schengen.

„Nu am reușit în toți ăștia 32 de ani să găsim pe cineva să stea drept așa și să se ducă la Bruxelles, să spună: "Noi suntem români!. Schengen? Uită, fratele meu! Noi suntem granița Europei! Nu mă bagi pe mine în Schengen că nu vrea Olanda? Păi să vină Olanda să stea vecină cu rușii și cu ucrainenii”, a transmis Ion Țiriac, după aflarea veștii că rămânem în afara Schengen.

Chirieac, de față la acel moment

„Doamna Crețulescu, eram redactor de politică externă la Adevărul, era în 2001. Am plecat cu Ioan Rus și o delegație de jurnaliști la Viena. Ne-am întâlnit cu ministrul austriac de Interne. Trebuia să circulăm fără viză de la 1 ianuarie 2002. Încă nu intrasem în UE. Atunci, ministrul austriac ne-a spus "Nein!" (n.r. Nu!). În spatele ușilor închise, Ioan Rus l-a sunat pe Ion Țiriac. Ne-am dus la ministrul de Interne Otto Schily, care a spus, după ce i s-a explicat cu harta cum stă situația, că există o problemă.

"Pașapoartele voastre nu sunt securizate". "Păi securizați-le dvs. în Germania, prin Bundesdruckerei". Astfel, pașapoartele românești au fost tipărite de Bundesruckerei, de germani, ca să nu poată fi falsificate, iar de austrieci a avut grijă germanul Otto Schily”, a explicat Bogdan Chirieac.

De ce acum nu s-a întâmplat la fel

„De ce nu au făcut și acum la fel?”, a întrebat jurnalista RTV.

„Fiindcă președintele Klaus Iohannis știți foarte bine cum acționează în această chestiune. Mai departe, poliția de frontieră și-a făcut treaba, a luat 10 la toate testele. Pe de altă parte, diplomația română nu a fost pregătită pentru acest obstacol. Atenție, nu este doar Austria! Olanda tot împotrivă a fost la vot. În documentul oficial, nu știu dacă Olanda a zis că e de acord cu România sau doar că nu e de acord cu pachetul cu Bulgaria. Acolo sunt două puncte în care trebuie intervenit în continuare, nu unul singur”, a conchis analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel