Cum gestionează statul român taxele și impozitele. Adriana Săftoiu, comparație cu Suedia și Franța / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas
Adriana Săftoiu, jurnalistă, fostă deputată PNL, expertă în comunicare, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a criticat modul în care statul român gestionează taxele și impozitele. 

Adriana Săftoiu a evidențiat faptul că, deși contribuim cu aproximativ 60% din venituri către stat, prin taxe directe și indirecte, beneficiile oferite de acesta nu corespund proporțional. În alte țări, cum ar fi Suedia sau Franța, unde taxele sunt și ele ridicate, cetățenii primesc în schimb servicii publice de calitate, precum educație și sănătate gratuite.

„Mie, ce nu-mi place la acești oameni care se numesc „statul", pentru că „statul” sunt de fapt acești oameni care ne conduc și fac legi, e că atunci când le vorbești de politică fiscală îți dau ca exemplu faptul că în afară taxele și impozitele pot fi chiar mai mari decât în România.

Ceea ce nu înțeleg ei, sau poate înțeleg, dar nu le pasă, e că eu dau cam 60% la stat. Cu taxe directe și indirecte ajungi la aproape 60%, și rămân 40%.

Da, în Suedia cam așa se întâmplă, Franța are și ea taxe și impozite mari, dar care e diferența? Din cei 40% care îmi rămân mie, mă chivernisesc pe gustul inimii mele pentru că statul zice: „Tu, cetățene, îmi dai 60%, dar eu îți dau învățământ de calitate gratuit, eu îți dau un sistem de sănătate gratuit, eu îți dau acces la utilități, la servicii.”

În timp ce, în România, din cei 40%-45% care îmi rămân mie, dacă mai am un copil, dacă vreau să-i dau învățământ de calitate, eu va trebui să dublez învățământul de stat pentru că învățământul ăla pe care zice domnul Ciolacu că e gratuit, de fapt, nu e. Nu!", a spus Adriana Săftoiu.

 

3. Adriana Să... (saftoiu-stanciulescu_23128500.jpg)

 

Ce nu înțelege statul român

Potrivit acesteia, învățământul și sistemul de sănătate oferite de stat sunt insuficiente sau de slabă calitate, astfel încât cetățenii sunt nevoiți să-și completeze nevoile prin sectorul privat, plătind din nou pentru aceleași servicii. Adriana Săftoiu subliniază discrepanța între ceea ce statul pretinde că oferă gratuit și realitatea în care cetățenii trebuie să plătească pentru servicii de calitate adecvată.

„Tu îmi dai învățământ în sensul că îmi duc copilul la școală, dar dacă vreau să aibă calitate, trebuie să-l duc la meditații. Dacă eu vreau ca acest copil să facă puțin sport, să învețe să facă puțin sport, eu trebuie să-l duc la niște ore pentru că ora de educație fizică și sport uneori se face pe culoarul școlii pentru că nu au nici măcar sală de sport.

La sănătate spun: „Vă dăm sănătate de stat, plătiți!” Dacă vreau să fiu sigur că am niște analize bune, corecte, la timp, ce fac? Mă duc la privat!

Deci ce nu înțelege statul român e că toate serviciile despre care el spune că mi le dă și eu plătesc pentru ele, de fapt, nu mi le dă. Eu tot timpul trebuie să le dublez cu privatul, cu alți bani.”, a spus Adriana Săftoiu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel