Cum faci ZACUSCĂ. Rețeta de acum 100 de ani. Este cea mai bună!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Este timpul conservelor și bunătăților pentru iarnă. Așadar, dacă te-ai apucat să-ți umpli cămara cu provizii, trebuie să știi că borcanul de zacuscă nu trebuie să-ți lipsească. Astăzi, îți propunem o rețetă veche de 100 de ani. Vei fi încântat de gust.

Ingrediente

- vinete coapte, curăţate şi scurse bine - 3 kg

- ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg

- ceapă albă - 2 kg,

- bulion de roşii - 3 l

- ulei de floarea soarelui - 500 ml,

- sare: 3 linguri sau după gust

Vezi și: Cum se face MUSTUL. Rețeta TRADIȚIONALĂ folosită de bunicii noștri

Cum faci COMPOT de PRUNE. Rețeta ușoară și delicioasă

Cum se prepară

Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeți bine și, dacă nu le faceți în 1-2 zile, le congelați. La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe, scrie a1.ro. Le congelați dacă nu preparați zacusca în 1 – 2 zile.

Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiți bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se călească amestecând periodic.

Vezi și: Cum se face BULIONUL. Nu trebuie să-ți lipsească din cămară. REȚETA foarte SIMPLĂ

După 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se călească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreo 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeți la mână, mai ales când amestecați.  Zacusca de vinete este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă. Turnați zacusca de vinete așa fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Vezi și: Cum se face SUCUL de ROȘII. Cea mai bună rețetă, FĂRĂ CONSERVANȚI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel