Data actualizării:
Data publicării:

Cum faci lebăr pentru masa de Crăciun. De ce trebuie să-l pui în apă cu oțet. Secretul gospodinelor

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Tu știi de ce trebuie ținut lebărul în apă cu oțet, după ce îl prepari? Este vorba despre un truc folosit de toate gospodinele care preferă să-l prepare în casă și nu să-l cumpere.

Ingrediente

- 700 g ficat de porc
- 1 bucată de burtă (poala de porc), cam de 500 g, să aibă şuviţe de carne cu slănină
- 1 splină
- 1 inimă
- 1 limbă
- sare, piper, ardei iute, ienibahar boabe, dafin
- 1 ceapă
- 1 morcov

Vezi și: Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul secret care îi dă un gust extraordinar

Cum se prepară

Ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, dacă folosiţi, se spală bine în mai multe ape, potrivit pofta-buna.com. Limba se curăţa şi se pun la fiert în apă cu sare. Când dă în clocot, se lasă focul mic, să se adune spuma şi să nu se tulbure zeama. Se adună bine spuma şi se adaugă piperul, ienibaharul boabe, frunzele de dafin şi un ardei iute (opţional).

După ce ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, s-au fiert (se probează cu furculiţa), se scot şi se lasă la răcit. Răcite bine, se taie bucăţi şi se trec prin maşina de tocat sau robot, să iasă o pastă fină. Puteți da prin maşină şi ceapa şi rădăcinoasele și se adaugă în lebăr. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi se mai adaugă din zeama în care au fiert cărnurile, până se obţine o pastă uşor modelabilă.

Se umplu intestinele (spălate în apă rece şi caldă şi apoi lăsate în apă cu oţet sau felii de lămâie, să dispară mirosul specific). Se leagă sau se cos bine capetele, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare şi se pun la fiert, în zeama rămasă de la fiertul cărnurilor. Se fierbe cam 10-15  minute, apoi se scoate, se aşază între blaturi din lemn sau tăvi, cu o greutate deasupra, să se aplatizeze puţin şi se lasă la rece până a doua zi. După preferinţă şi dacă aveţi unde, se poate şi afuma.

Se serveşte cu pâine proaspătă, muştar sau diverse legume (roşii, castraveţi, ardei graşi, castraveţi muraţi, gogoşari în oţet etc).

Vezi și: De ce trebuie să freci OUĂLE cu puţină SARE, înainte de a le adăuga în ALUATUL de COZONAC. Trucul este foarte bun

INGREDIENTUL care NU trebuie să LIPSEASCĂ din compoziția SARMALELOR. Este obligatoriu!

BONUS: Rețeta de tobă de porc 

Ingrediente

- un cap de porc

- 800 de grame de limbă de porc

- două kilograme de carne macră

- inimă şi rinichi de porc

- condimente, după gust - sare, piper, cimbru, foi de dafin

Cum se prepară

Se spală capul de porc şi celelalte organe pentru a se îndepărta sângele, apoi se pun la fiert. Se ia spuma, după care se adaugă condimentele: piper boabe, foi de dafin şi cimbru. Capul de porc se fierbe până când cade carnea de pe os, scrie clickpentrufemei.ro.

Carnea şi celelalte organe se scot înainte şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se taie bucăţi mici. Tocăm mărunt şi carnea de la căpăţâna porcului. Condimentăm totul cu sare, piper măcinat şi cimbru, apoi adăugăm o cană din zeama în care am fiert totul şi amestecăm bine.

Se umple membrana de tobă cu amestecul preparat. Se leagă la un capăt sau se coase. Dacă e nevoie se înţeapă membrana pentru a nu crăpa şi se pune din nou la fiert. Adăugaţi şi condimente. Fierbem timp de 20-30 de minute, apoi se pune la presat timp de două ore. 

Vezi și: Ardei umpluți, de post. Rețeta de la Mănăstirea Prislop

De ce să pui oțet în aluatul de cozonac pentru Crăciun. Trucul senzațional folosit de gospodinele cu experiență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel