Cum faci cea mai bună varză călită de post. Secretul adevăratelor gospodine
Ții post în această perioadă? Varza călită este o ideea perfectă. Există un secret pe care toate gospodinele adevărate ar trebui să îl știe pentru un succes garantat. Cei dragi te vor felicita!
Ingrediente
- 1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
- 1-2 ardei grași;
- 1-2 cepe albe medii;
- 1-2 roșii medii;
- 2-3 linguri de sos de roșii;
- ulei, sare, piper - după gust;
- opțional, ingredientul secret: boia afumată.
Cum se prepară
Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă roșia tăiată cubulețe. Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți, potrivit retete.unica.ro. Acesta este secretul pentru cea mai bună varză călită de post.
După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă îți este pe plac, pune capacul și lasă la foc mic. Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.
Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă. Spre final, pentru un plus de aromă, poți adăuga și alte condimente precum: cimbru sau frunză de dafin.
BONUS: Ciorbă de post. Cea mai bună rețetă
Ingrediente
3-4 cartofi
1/4 conopidă
100 grame mazăre (eu am folosit congelată)
1 dovlecel mic
1 ceapă mare
1 morcov mare
1 ţelină mică
1 ardei gras roşu mare
1 borcan mic roşii cuburi în suc propriu
câteva frunze varză
sare (piper după gust)
1 linguriţă cimbru uscat
1 lingura ulei măsline
zeamă de la 1 lămâie
2,5 l apă
Cum se prepară
Se curăţă cartofii şi se taie cuburi. Ardeiul gras se spală, se curăţă de cotor şi seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţa de coajă şi se taie cubuleţe.Ţelina se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, potrivit retelemeledragi.ro. Varza se toacă fâşiuţe. Conopida se desface în buchețele. Toate legumele de mai sus se pun la fiert în apă cu sare. Între timp, se spală dovlecelul şi se taie cuburi; se lasa deoparte. După ce legumele au ajuns la consistenţa al dente, se adaugă cuburile de dovlecei şi roşiile cubuleţe în suc propriu. Se mai lasă încă 2-3 min la fiert, după care se stinge focul. Se adaugă cimbrul, uleiul de măsline, piperul şi zeama de lămâie. Se omogenizează, se pune din nou capacul pe oală şi se lasă 5-10 minute acoperit, să se întrepătrundă aromele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News