Cum evităm infectarea cu coronavirus la petrecerile de Revelion. Dr. Adrian Marinescu: Riscul rămâne! Trebuie să plecăm de la ce ştim deja
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto ilustrativ de Ian Schneider de la Unsplash
Foto ilustrativ de Ian Schneider de la Unsplash
Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş, a spus la ce să fim atenți la petrecerea de Revelion pentru a reduce posibilitatea infectării.

"Cred că problema ar trebui pusă în felul următor: Cum să reușim să reducem starea de infectare? Riscul rămâne, mai ales dacă vorbim despre spațiile închise. Aici va fi destul de greu, indiferent dacă mergem la restaurant sau mergem la cineva acasă. Este greu de crezut că vom rămâne cu mască sau că vom avea distanțare. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Prin urmare, probabil, cel mai bine ar fi să încercăm să avem cât mai puține interacțiuni cu persoanele străine.", a declarat Marinescu.

Teste rapide înainte de petrecere

"Altfel spus, contează câți vom fi la acea petrecere. În situația în care sunt mulți, nu cunoști exact ce e cu persoanele respective. Pot să fie asimptomatici sau ușor simptomatici. Riscul de infectare există, categoric. Ar fi și varianta de testare înainte de Revelion. Vorbim despre teste rapide, bineînțeles. Însă, ele pot fi orientative. Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute. Ar fi o variantă de luat în calcul.", a spus Marinescu.

Interzicerea petrecerilor ca în alte ţări, o soluţie plauzibilă?

"Este foarte greu de crezut că se pot interzice petrecerile de Revelion. Oricum, ele nu sunt interzise nicăieri, la nivel de restaurant. S-ar putea discuta despre un număr mai mic de persoane, dar nu ai cum să interzici o petrecere privată, în măsura în care, până la urmă, nici nu ai cum să o identifici. Trebuie doar să fim conștienți că riscul există și că varianta Omicron se transmite mult mai ușor decât varianta Delta. Prin urmare, trebuie să plecăm de la ceea ce știm deja.", a mai spus medicul Adrian Marinescu, pentru DC News.

VEZI ȘI Cel mai bun PEŞTE pentru masa de Revelion: Făcut la cuptor, cu legume și măsline, este chiar absolut extraordinar

"Val tsunami" de infectări COVID-19 în Franţa. Cele trei scenarii din România

Francezii înregistrează record după record în ceea ce priveşte cazurile noi de COVID-19, iar autorităţile avertizează asupra unui "val tsunami". 

Olivier Véran, ministrul sănătăţii din Franţa, a anunțat în fața deputaților că miercuri s-au înregistrat 208.000 de cazuri noi COVID-19. Este pentru prima dată când se depășește pragul de 200.000 de cazuri în Franța de la începutul epidemiei, conform Le Figaro.

Olivier Véran a precizat că aproximativ 10% dintre francezi sunt contactați ai unei persoane testate pozitiv și a spus că nu ar mai folosi termenul de „val Omicron”, ci „val tsunami".

De asemenea, el a subliniat că 70% dintre pacienții spitalizați nu sunt vaccinați.

Marți, Franța anunța 179.807 de noi contaminări. În spital erau 17.405 de persoane cu coronavirus, dintre care 3.416 la terapie intensivă. Vânzarea de teste anti-COVID a fost autorizată, în mod excepţional, până pe 31 ianuarie 2022, în marile magazine, pentru a evita cozile interminabile din farmacii.

Reuters scria că Guvernul francez restrânge intervalul pentru administrarea dozei booster la 3 luni de la 4, dar nu vor fi restricţii de circulaţie de Revelion, scrie Mediafax.

Evoluție Omicron în România. Adriana Pistol: Avem trei scenarii! Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel