Data actualizării:
Data publicării:

Cum este văzut protestul în presa străină. Serviciul vamal din Ucraina anunță blocarea punctului de trecere Halmeu-Diakove - Reuters

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Protestul fermierilor și transportatorilor a blocat punctul de trecere Halmeu-Diakove.

Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, a anunțat serviciul vamal de stat din Ucraina, conform Reuters.

Fermierii și transportatorii au blocat autostrăzile și au încetinit traficul cu convoaie de tractoare și camioane în semn de protest față de costul ridicat al motorinei, de tarifele la asigurări, de măsurile Uniunii Europene de protecție a mediului și de presiunile pe piața internă din partea produselor agricole ucrainene importate.

Protestatarii doresc un moratoriu asupra rambursării împrumuturilor, plata mai rapidă a subvențiilor și linii separate la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța de la Marea Neagră pentru camioanele UE și camioanele din afara blocului, inclusiv din Ucraina.

Traficul la ieșirea din Ucraina a fost suspendat

”Blocajul este efectuat de utilaje agricole mari”, a declarat serviciul vamal de stat ucrainean cu privire la blocarea de joi a punctului de trecere Halmeu-Diakove.

”Traficul la ieșirea din Ucraina pentru camioane a fost suspendat temporar pentru a preveni blocarea autoturismelor. Durata blocadei nu este încă cunoscută”, a mai precizat serviciul pe aplicația de mesagerie Telegram.

După ce miercuri au blocat total Vama Urziceni, de la frontiera cu Ungaria, fermierii și transportatorii sătmăreni și maramureșeni au anunțat că în această dimineață vor să blocheze Vama Halmeu, aflată la granița cu Ucraina.

Citește și: Trafic îngreunat la Vama Siret și Afumați. Fermierii din Satu Mare și Maramureș vor să blocheze Vama Halmeu

Porturile românești, esențiale pentru exporturile agricole ucrainene

Porturile românești de la Marea Neagră sunt esențiale pentru exporturile agricole ucrainene, pe fondul blocadei parțiale a Rusiei la Marea Neagră și a dificultăților logistice în ceea ce privește tranzitul prin frontiera terestră a Ucrainei cu UE.

Până când s-a ajuns la un acord în această săptămână, transportatorii polonezi au blocat, de asemenea, unele puncte de trecere a frontierei ucrainene în semn de protest față de ceea ce ei considerau a fi o concurență neloială din partea omologilor lor ucraineni. Protestele au insistat asupra cererilor ca UE să restabilească un sistem în care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în blocul comunitar și același lucru pentru transportatorii europeni care intră în Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel