Data publicării:

Cum erau românii să rămână fără medicamente străine.Culisele luptelor din Coaliția PDL-UDMR

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Controlul asupra banilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate tensionează relația PDL-UDMR. Disputa între ministrul Sănătății, Cseke Atila, și președintele CNAS a ajuns pe masa lui Boc. Guvernul a apelat la o șmecherie de cartier pentru a drege lucrurile, emițând o Ordonanță de Urgență care nu are decât un singur rol: stabilește că o Hotărâre de guvern va modifica o lege, respectiv Legea Sănătății.

În ultima şedinţă de guvern, Executivul ar fi trebuit să dea o OUG, pentru a stabili cum se încasează o nouă taxă de la producătorii de medicamente. Așa numitul claw-back este menit, în occident, să tempereze creșterea vânzărilor. Firmele de medicamente plătesc statului o cotă parte din sumele pe care le-au încasat în plus față de vânzările anului precedent, dacă acestea trec de o anumită limită. Președintele CNAS, Lucian Duță, a promis public că va avea o inițiativă în acest sens, deși doar Ministerul poate face acest lucru. Problema era că, de la 1 iulie, lui Boc i-a fost retras dreptul de a emite ordonanțe.  Ca urmare, la ultima ședință de guvern, din 30 iunie, Executivul trebuia să adopte OUG-ul promis de Duță.

Vezi aici textul Ordonanţei de Urgenţă

Românii, lăsaţi fără medicamente străine

Propunerea CNAS viza doar medicamentele originale, nu și produsele copiate ( fie ele realizate în țarpă sau nu). El propunea o ”taxă” de 90 la sută din ceea ce depășeșete nivelul anului 2009, indexat cu un coeficient care urma a fi stabilit. Textul OUG nu ar fi precizat nivelul coeficientului, ceea ce dădea voie statului să impună un coeficient subunitar. Cum firmele nu au voie să refuze vânzările, după ce depășesc plafonul, practic trebuiau să aducă bani de acasă. Pentru a evita pierderile, ar fi retras cele mai solicitate produse de pe piața românească.

Ministrul Sănătății a replicat că discriminarea favorizeză anumiți producători, deci este inadmisibilă. Metodologia de calcul a lui Duță, a avertizat Cseke, ar face să dispară din farmacii cele mai solicitate medicamente. Așa că Ministerul a propus o suprataxă de doar 50 la sută, aplicată diferenței față de vânzările din 2009.

Cele două părți nu au reușit să se înțeleagă, în ciuda medierii lui Boc. Premierul nu a riscat să atace din nou UDMR, deci s-a ales o soluție de avarie. S-a emis o Ordonanță  de numai o pagină, în care se explică urgența adoptării actului normativ (un proiect similar așteaptă în mapa lui Boc din...2009!) și se anunță că normele de aplicare vor fi stabilite prin HG. Astfel, o lege organică (Legea95) se modifică printr-o simplă hotărâre de guvern, care se va emite în 30 de zile.

Juriștii consultați de redactorii DeCe News ne-au declarat că Emil Boc este acoperit, strict din punct de vedere legal, dar procedeul rămâne unul imoral.

Para

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel