Cum eliminarea unui factor determinant al accidentelor duce la boală. Dr. Florin Mihălţan: Trebuie să adaug un mic amănunt care se uită
Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, a participat la dezbaterea organizată de DC Media Group privind "Reducerea riscurilor legate de poluare: investiții verzi, metode de îmbunătățire a calității aerului, soluțiile oferite de către companii cheie" unde a vorbit despre efectele poluării asupra organismului.
Medicul pneumolog susține că plămânul este cel mai afectat organ atunci când vorbim despre poluare, iar factorul agravant suplimentar este reprezentat de praf și alergeni respiratori.
„Eu fiind medic specializat în boli pulmonare, sigur că plămânul este singurul organ care are contact direct cu aerul și poluarea este un factor important care se vede în bolile respiratorii. Sunt câteva conexiuni extrem de clare cu boli obstructive, aici intră emfizemul, bronșita, astmul bronșic, unde poluarea este considerată un factor decisiv alături de fumat și nu în ultimul rând cancerul bronhopulmonar.
Trebuie să adaug un mic amănunt care se uită. Acum câțiva ani s-au tăiat toți copacii din marginile șoselelor spunându-se că se evita accidentele. Eu nu vreau să zic cuvânt mare, dar am impresia că în spate a fost o altă afacere a lemnului și în momentul de față, toată lumea pe aceste șosele despădurite caută umbra care nu mai există.
Revenind la bolile respiratorii, sigur că sunt câteva elemente care sunt agravante. Este această oscilație de temperatură cu furtunile acestea care ventilează praf și alergeni respiratori. Acești alergeni creează acutizanți, atacuri pulmonare aș spune cu sufocarea în criza respectivă a pacienților care sunt cronici. Pentru o parte din pacienții care sunt alergici la diferite produse, această ventilare de aer poluat este un factor agravant suplimentar.", a spus Dr. Florin Mihălţan.
Medicul susține că poluarea nu afectează doar plămânii, ci întreaga stare generală de sănătate.
„Există și alte conexiuni cu bolile cardio vasculare, există o progresie și un pericol pentru pacientul hipertensiv, pentru pacientul cardiopat care are angor și care este tributar unor oscilații de temperatură, iar disconfortul acesta, nu în ultimul rând, modifică și duce la tulburări ale somnului.
Să nu uităm că pacientul care are temperaturi înalte și în casă, doarme mult mai puțin, mai prost, mai superficial. Din acest punct de vedere sunt multipli factori care vor fi din ce în ce mai evidenți în momentul în care poluarea devine, alături de fumat, un factor favorizant sau generator de boli multiple care sunt de luat în considerare și pentru care protectiv se întâmplă foarte puțin în România la momentul actual.
Disconfortul termic este inducător de tulburări multiple, cardiovasculare, respiratorii, ale somnului, ale alimentației, ale hidratării organismului. Toate aceste suferințe uneori se însumează, iar la pacienții care sunt foarte fragili, pacienții vârstnici, copiii care au astfel de afecțiuni, este jar pe foc din punct de vedere al evoluției bolilor respective.”, a spus a spus Dr. Florin Mihălţan la dezbaterea organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News