Data publicării:

Cum e să trăiești un an ca pe Marte. Mărturiile româncei Anca Șelariu, după o misiune inedită a NASA

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Românca Anca Șelariu a povestit cum a trăit un an ca pe Marte.

Românca Anca Șelariu spune că să trăiești un an ca pe Marte este „absolut entuziasmant”, scrie The Guardian. Microbiologul marinei americane este unul dintre cei patru membri ai echipajului NASA care au făcut parte dintr-o misiune în urma căreia au devenit primii oameni care au văzut cum ar fi să locuiască pe planeta roșie.

Anca Șelariu și colegii săi exploratori, toți voluntari, au petrecut 378 de zile izolați în Mars Dune Alpha, un habitat de 1.700 de metri pătrați imprimat 3D la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. A fost construit pentru a reproduce condițiile de viață și provocările cu care se vor confrunta în cele din urmă astronauții atunci când vor ajunge pe Marte, misiune programată pentru sfârșitul anilor 2030.

Românca are un mare interes pentru Marte și explorarea spațiului și spune că selecția ei ca ofițer științific pentru o misiune atât de revoluționară a meritat fiecare sacrificiu, de la vacanțele pierdute cu prietenii și familia, până la lipsa posibilității de a ieși afară pentru a lua o gură de aer.

„Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment și oportunitatea de a participa în orice fel pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple este ceva fără comparație”, a spus ea.

Anca Șelariu: Voi sărbători când vom vedea primul pas pe Marte, știind că am contribuit



„Sunt cu adevărat uluită de tot, de toate eforturile la care am fost martoră pentru a face din acest vis o realitate pentru toți oamenii. Și da, voi sărbători când vom vedea primul pas pe Marte, știind că am contribuit. A fost o onoare incredibilă și absolut emoționantă”, a mai spus Anca Șelariu.

Echipajul misiunii cunoscută sub numele de Chapea nu a avut zboruri de realimentare cu provizii pe care să se poată baza, și a trebuit să cultive legume, inclusiv roșii și salată verde.

„Pentru mine personal, a fost o bucurie să văd și să ating un lucru viu, verde, pentru că acesta este ceva ce îți lipsește cel mai mult atunci când ești departe de Pământ”, a spus Șelariu, explicând cum, în izolare, chiar și ceva la fel de rudimentar ca o frunză de salată poate provoca sentimente puternice, precum ar fi dorul de casă.

Membrii echipajului, supuși la teste dificile



„Conexiunea mea cu Pământul și sentimentul profund de a fi un adevărat pământean, o entitate vie de pe planeta Pământ, le simți foarte adânc în adâncul sufletului tău și înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta și cât de importantă este această conexiune”, a mai spus ea.

Managerii misiunii i-au testat în mod regulat pe membrii echipajului pentru reacțiile lor la situațiile de urgență simulate și factorii de stres, inclusiv la sarcinile de lucru intense, defecțiunile echipamentelor și limitările de resurse.

„Studiul integrează tot felul de date din perspectiva comportamentală și de dinamică a echipei, iar întrebarea nu a fost neapărat dacă un om poate rezista la izolare așa cum va fi pe Marte, ci mai degrabă „cum ne vom adapta?””, a mai spus românca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel