Cum e să pleci ca militar, la 19 ani, în Afganistan. Realitatea DURĂ despre care vorbim prea puțin: Și-a pierdut călcâiul
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
L-am cunoscut pe Marian cu puțin timp înainte să plece în Afganistan și imediat m-am întrebat dacă o să dea piept acolo cu pericolele expuse în filme sau dacă e totul complet diferit. Din fericire, s-a întors teafăr, cu povești uluitoare și cu răspunsul la întrebarea mea. 

Marian Mereuță a plecat în 2019, pe când avea 19 ani, în Afganistan, alături de colegii săi militari. Ce l-a determinat să plece? Voia să se întoarcă un om mai puternic. Și nu că nu ar fi fost, dar s-a gândit că experiența o să-l ajute mult. Și din câte mi-am dat seama, și-a îndeplinit scopul. Banii, doar un bonus. 

„Am participat la misiunea „Resolut Support” din 2019, pe când aveam 19 ani, pentru călirea mea fizică, psihică, dar și pentru a dobândi mai multă experiență pentru cariera pe care o am în față. Pe lângă toate acestea, mai există și o satisfacție financiară de care beneficiază orice militar care participă. Din punctul meu de vedere, este un bonus”, a spus Marian Mereuță pentru DC News. 

A petrecut acolo 24 de săptămâni și spune că „aș repeta experiența cu mare entuziasm”.

Totuși, ce s-a întâmplat acolo? Să fie chiar ca în filme? Ei bine, Marian spune că... da. 

„Da, într-adevăr este ca în filme deoarece filmele sunt inspirate din realitate. Doar că, actorii principali eram noi”, ne-a mai spus Marian. 

Cum decurge o zi din viața unui militar român în Afganistan

„O zi în misiune decurge cam așa: La prima oră mergeam la masă, după care să ne echipăm și să ne ridicăm armele. Apoi ne întâlneam cu colegii noștri americani cu care făceam un fel de ședință în care ne fixam obiectivele, ne îmbarcam toți în vehicule și plecam din bază pentru a atinge acele obiective. Din păcate, nu știam cu exactitate ora la care ne întoarcem. La întoarcere, aveam din nou o masă și mergeam să dormim, ca să fim odihniți. A doua zi ne aștepta de multe ori același program”, a explicat tânărul pentru DC News.

Întrebat dacă a fost rănit sau dacă plutonul din care făcea parte a suferit pierderi, Marian Mereuță a răspuns că „Plutonul 4, sub numele de *Plutonul 1000, pentru că vârsta tuturor dădea 1000 a suferit o pierdere spre sfârșitul misiunii”. Nu a fost vorba de moarte, ci de rănirea unui soldat”.

„Un șofer și-a pierdut călcâiul în timp ce încerca să facă niște manevre cu vehiculul de tip MRAP, fiind într-o patrulă de noapte. Am reușit să îl extragem și să îl trimitem în bază cu succes. Acolo a primit primul ajutor, urmând să zboare spre Germania pentru reconstrucția călcâiului”, ne-a mai povestit Marian. 

Ce a făcut când s-a întors în țară 

Ce simt părinții care au un copil în misiune, în Afganistan, doar ei știu cu adevărat. „Primul lucru pe care l-am făcut când m-am întors a fost să-mi îmbrățișez mama și restul familiei. Eu fiind cel mai tânăr copil al lor, a fost dureros pentru ei în această perioadă”, a precizat tânărul.

Apoi, Marian s-a readaptat rapid la viața de aici și și-a continuat activitatea. 

„Nu am avut nevoie de prea mult timp de refacere, cu toate că a fost o perioadă grea psihic pentru că eram atenți la toate pericolele de acolo. Poate și din pricina vârstei fragede. Dar cred că un om cu un copil a avut mai multă nevoie decât mine”, a mai spus Marian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel