Data actualizării:
Data publicării:

Playstation, folosit în cercetarea anti-cancer. Reportaj

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Când ghidul, prof. Jean Pierre Abastado, ne-a spus că șeful laboratorului se joacă pe Playstation, în centrul de cercetare Servier, am crezut că e o glumă. În realitate, plecând de la celebra consolă, Sony a dezvoltat o linie robotică unicat, care înlocuiește oamenii în laboratoarele de înalt nivel. La Croissy-sur-Seine a ajuns prima instalație de acest tip din Europa, acum trei ani.

Alegeri prezidentiale 2024

Performanțele sunt uluitoare: computerul este capabil să identifice și să urmărească, printr-un microscop plasat în interiorul termostatului, evoluția fiecărei celule în parte, oră de oră, în timpul administrării unei terapii aflată în evaluare.

Celulele sunt spionate în mediul lor natural,  după ce li se atașează un senzor fluorescent. Microscopul computerizat trasează  o hartă tip Google, a tumorii, pe care se vizualizează pas cu pas efectul moleculelor terapeutice. Astfel, se poate observa dacă medicamentul omoară celulele canceroase, dacă blochează formarea de vase noi de sânge și dacă supraviețuiesc celule care pot replica metastazele. 

Fiecare celulă, urmărită pas cu pas

Prin deflectarea în câmpuri electrice a unor emisii fragmentate mecanic, computerul poate separa o singură celulă, din milioanele aflate într-un centimetru cub de mediu de cultură.  După ce se multiplică,”clonele” sunt plasate de un braț robotic în zeci de medii individuale, fiecare fiind supus unei alte concentrații de medicament. Cât despre miniaturizare...se amintesc că pentru prima secvențiere a genomului uman, finalizată în 2001, s-au cheltuit 3 miliarde de euro, iar procesul a durat 14 ani, folosind computere din toată lumea. Astăzi, la Croissy, un ”dulap” cu latura de 1 metru realizează procesul în 48 de ore, cu costuri de circa 100 de euro.

Medicamentele personalizate, noua revoluție în terapie

Miza acestei automatizări nu este legată de reducerea costurilor, ca în alte industrii, deși nici acest aspect nu este de neglijat. Cea mai mare importanță o are reducerea timpului  în care este descoperit și testat un nou medicament.  De la 10-20 de ani, cât dura până de curând, s-a ajuns la 5-10 ani, sau chiar mai puțin.

Emanuel Canet, președintele diviziei de Cercetare a grupului Servier, arăta că această tehnologie permite mutarea cercetării la nivel de proteomică, dar și personalizarea medicamentelor. Pe lângă medicamente, vor apărea chiar celule care luptă cu cancerul.

În prezent, au fost identificate celule T,  ”antrenate” să recunoască și să ucidă celulele tumorale. Când  este vorba despre o urgență, cum ar fi în leucemii, se vor administra celule T de la un donor, aflate deja în așteptare. Apoi, sunt selectate leucocite anti-cancer din sângele pacienților, care sunt crescute în laborator și apoi reinjectate. Până aici  ar merge ” personalizarea”. Prin inginerie genetică, a fost dezvoltată Cellectis, o terapie celulară împotriva leucemiei și a tumorilor solide.

Medicamente care corectează mutațiile

De ce rezistă celulele canceroase la apoptoză, cum este numită științific moartea celulară? Ce mutații apar și ce proteine se exprimă, ca să apară cancerul sau alte boli degenerative, de la reumatism la Parkinson? Răspunsurile sunt oferite de cele 32 de proiecte în fază de de cercetare clinică ale laboratoarelor Servier, care vor dezvolta noi entități terapeutice în cardiologie, neuroștiințe, reumatologie și oncologie. În următorul deceniu, vor fi lansate 14 noi produse terapeutice. Lucitanib, primul inhibitor din noua sa clasă de citostatice, va intra în dezvoltare clinică în 2015. În circa trei ani, gama de medicamente dezvoltate de Servier va ajunge în farmacii. Ținând cont că aceste noi molecule terapeutice sunt eficiente în cazuri care nu mai răspund la tratamentele clasice, putem spune că jocul la Playstation nu doar distrează, ci și salvează oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel