Cum e cancerul care se ascunde în simptome comune
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
limfom127
limfom127

Tuse, febră, ganglioni inflamați și scădere în greutate, acestea sunt simptomele care de obicei se pierd în diagnosticarea infecțiilor comune. Ele atrag atenția asupra faptului că ceva nu e în regulă cu sănătatea, dar nu se asociază cu cancerul, ca în cazul numeroșilor pacienți care primesc vestea că suferă de limfom. 

Venezueleanul Alexis Pérez avea 39 de ani în 2003, când au început să apară simptomele, dar de-abia după șase luni a primit diagnosticul corect: limfom non-Hodgkin, un tip de cancer care atacă țesutul limfatic, ce se găsește în special în ganglioni. Bărbatul își aduce aminte că totul a început cu creșterea temperaturii, tuse seacă, pe care o atribuia fumatului, și scădere în greutate, deși mânca normal și nu simțea nicio durere.

Cea mai importantă manifestare a afecțiunii a fost inflamarea ganglionilor din tot corpul, mai ales în zona gâtului, simptome care, totuși, pot să treacă neobservate.

Din pacient a devenit militant

După șase rânduri de chimioterapie și doi ani de tratament special, Alexis Pérez a preluat frâiele Asociației Venezuelene de Prieteni cu Limfom, decis să atragă atenția despre statisticile de incidență ale bolii și de identificare a pacienților pentru informarea lor.

Limfomul are o incidență între 2-5% din populație, iar posibilitatea ca diagnosticul să întârzie este foarte mare din cauza simptomelor comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel