Cum au testat medicii de la Fundeni rezultatele unui vraci susținut de Ceaușescu. În timpul studiului, Kozac a fugit în Canada
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Profesorul Alexandru Oproiu, directorul spitalului Fundeni în anii 80, a povestit pentru DeCe News cum s-au făcut studii clinice cu alifiile unui vraci preferat de regimul Ceaușescu. Pavel Kozac a primit voie să trateze bolnavi și un salon cu 50 de paturi, iar medici celebri printre care și profesorul Setlacek, au fost obligați să evalueze rezultatele.

”Prin CNST, Consiliul Național pentru Ştiință și Tehnologie, Cozac a primit 50 de paturi, în spital, îşi amintește prof. Oproiu.Am fost obligaț să-i facem secție. El nu știa nimic, era croitor. Ulterior, prof. Setlacek a aflat că nici măcar costume nu făcea, era croitor de pantaloni. El dădea bolnavilor de psoriazis sau celor care sufereau din cauza unor eczeme, pomezi al căror conținut rămăsese secret. Din investigațiile noastre, ne-am dat seama că obținea din Occident celestoderm, un medicament pe bază de cortizon. El amesteca acest cortizon puternic în cremele pe bază de plante și obținea, în unele cazuri, ameliorări”.

Pe vremea aceea, nu se găseau produse din import, iar ”vraciul” reușea să atragă clienți, obținând onorarii fabuloase. Cea mai bună reclamă o făcea revista Flacăra. ”Când să tragem concluziile, Kozac a cerut plecarea în Canada. S-a discutat în COM și nu s-a aprobat. N-a vrut nimeni să-l lase. Totuși, nu știm cum, a obținut pașaportul, ceea ce era aproape imposibil pentru oamenii obișnuiți, și dus a fost. A venit un reprezentant de la Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie (CNST), a ridicat toate foile de observație, în saci sigilați și nimeni n-a mai știut nimic de el. Cam 6 luni a durat studiul. Se adresa celor cu boli de piele psoriazis, eczeme. Unul avea ciroză și porfirie secundară Cozac a zis că are stafilococie cutanată și l-a scos la plajă, în curte, să-l tratăm cu soare...dacă nu-l duceam la reanimare, omul murea în câteva zile. În rest, nu se observase nimic, totul era o aiureală. Se simțeau bine fiindcă le dădea cortizon, amestecat în plante”.

Citeşte şi:

Infestaţi cu HIV de experimentele lui Ceauşescu, stigmatizaţi social în regimul democratic. Ce pot face bolnavii de SIDA din Singureni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel