Cum au murit brandurile românești: Clujana, Ursus, Libertatea, Flacăra
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Ghetele Clujana, berea Ursus, mobila Libertatea, costumele Flacăra au rămas nume într-o carte a istoriei brandurilor românești. Fabricile odată prospere au ajuns ruine sau... clădiri de birouri. Au fost învinse de o singură lege, cea a pieței. 

Ziua de Cluj arată cum au murit brandurile românești.

1. Fabrica de mobilă clasică, din lemn masiv, Libertatea

Și-a început activitatea în 1870 ca producător de piane vieneze, fiind întemeiată de meșterul vienez de piane Franz Triska. După 100 de ani a produc mobilă clasică, din lemn masiv, și a exportat în peste 20 de țări. În anul 2010, după 140 de ani de funcționare, fabrica a fost închisă de Sorin Dan, proprietarul unui hotel din Cluj. În locul fabricii încă se plănuiește amenajarea unui parc.

2. Nici Flacăra nu mai "arde"

A fost cea mai renumită companie de confecții din Cluj. Deși nemții în toamna lui 2008 anunțau demolarea, clădirea este încă în picioare și găzduiește peste de 60 de ateliere de creație. Deși în anii 1990-2000 clădirea încă era fabrică și încă na cu tradiție, proprietarii și-au dat seama de poziția excelentă a terenului pe care erau amplasate construcțiile, pentru a transforma unitățile de producție în proiecte imobiliare.

3. Ursus și mina de aur de sub fabrică

În urma tradiției de 135 de ani a rămas molozul. Criza a învins fabrica de bere, care a fost demolată în 2010. Terenul pe care se afla fabrica ajunge la 8 milioane de euro. Deși avea o încărcătură istorică, fabrica nu a fost păstrată ca muzeu, așa cum se întâmplă în alte țări.

4. Clujana și istoria de un secol

Un secol a durat activitatea Clujanei. Înființată în 1911, fabrica de încălțăminte este în prag de faliment. Autoritățile au încercat fără succes să o salveze. După ce în anii '80 a ajuns cea mai mare fabrică de încălțăminte din Europa de Est, cu 8.000 de angajați, secții proprii de tăbăcarie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc. În 2003 trece în administrarea Consiliului Județean Cluj. În prezent, are datorii de 1,4 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel