Cum au ajuns traderii să profite de creșterea prețului la energie. Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Nu ne-am gândit. Inclusiv eu!
Cum rămâne cu criza de pe piaţa energiei? Ce trebuie schimbat? Unde sunt problemele? De ce s-a ajuns aici? Multe dintre răspunsuri s-au aflat în ediţia de luni a Interviurilor DCNews, cu Bogdan Chiriţoiu.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit la DCNews despre situaţia facturilor la gaz şi energie, pe fondul neregulilor de pe piaţă din prezent, dar şi a crizei economice de pe urma războiului Rusia-Ucraina. Ministerul Energiei are la decont, în acest moment, 131 de milioane de lei pentru compensarea preţului la energie, a susținut ministrul de Finanțe pe 18 august. Suma se referă însă doar la luna aprilie 2022. Pentru celelalte luni, sumele nu au ajuns încă la decontare.
"Eu nu văd altă variantă decât să îmbunătăţim mecanismul pe care-l avem acum. Avem o schemă de suport cu care s-a trecut iarna asta. Facturile oamenilor au fost subvenţionate, într-un fel sau altul" a spus Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, la DCNews.
Cum au ajuns traderii să profite de prețurile mari la energie
După ce jurnalistul Val Vâlcu a remarcat ”Dar statul nu a dat bani producătorului, ci furnizorului. Şi atunci, acel furnizor nu e legat de preţul gazului. Au un laptop, câţiva angajaţi...", Bogdan Chirițoiu a lămurit: ”Nu! Traderii sunt în situaţia asta. Ideea a fost aşa: preţurile-s foarte mari la gaze şi electricitate, dar nu sunt meritul acestor producători. Ok, o să vinzi gazul scump, o să vinzi electricitatea scump, dar mare parte din aceşti bani îi va lua statul prin taxarea suplimentară şi îi va folosi ca să suplimenteze la consumatorii vulnerabili. E vorba de 80% peste ce încasezi, după o anumită sumă. La gaze e deja de şapte ani, de când s-a făcut liberalizarea şi suprataxarea. Ce nu ne-am gândit suficient de repede la vremea aia, inclusiv eu, e că, de exemplu, companiile de electricitate vânduseră deja, anticipat, producţia la preţurile vechi. Şi atunci, creşterea asta mare de preţ nu s-a dus toată în profiturile Hidroelectrica, ci unele s-au dus la traderi. Iar aceştia nu au trecut până în momentul de faţă la suprataxare... acum se discută."
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei sume de peste 2,44 miliarde lei către furnizorii de energie, prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor, arată un comunicat al instituţiei. Potrivit ANRE, situaţia cererilor de decontare este pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
Bogdan Chirițoiu cunoaște sistemul politico-administrativ românesc, atât din perspectiva practică, cât și din cea a cercetării, a problematicii integrării europene, având o vastă experiență în colaborarea cu organizațiile internaționale. Are experiență în domeniul politicilor publice și al managementului proiectelor, deținând funcții de coordonator pentru proiecte Phare, evaluator pe programul Access, consultant al Delegației Comisiei Europene pentru programul Europa, evaluator pentru programul Phare Coeziune, Dezvoltarea Serviciilor Sociale, expert local (ADR7) pentru promovarea campaniei Phare - Schema de Dezvoltare a Resurselor. Chirițoiu a ocupat funcția de Consilier de stat la Departamentele „Politici Economice și Sociale” și „Planificare și analiză politică” în cadrul Administrației Prezidențiale. În prezent, deține funcția de președinte al Consiliului Concurenței, autoritatea națională în domeniul concurenței, care pune în aplicare și asigură respectarea prevederilor naționale, dar și a celor comunitare de concurență (Legea concurenței nr. 21/1996).
Discuţia integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News