Cum arată planul lui Cameron pentru gazele de șist în Marea Britanie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
David-Cameron-UK
David-Cameron-UK

Premierul David Cameron cere unitatea forțelor politice și a societății civile din Marea Britanie, în chestiunea exploatării gazelor prin fracturare hidraulică. Sudul, cel mai aprig opozant al metodei, trebuie să se ralieze și el, pentru binele țării, precizează liderul conservatorilor.

David Cameron încearcă într-un articol din The Daily Telegraph să expună avantajele fracturării hidraulice. Cele de natură economică includ facturi mai ieftine la curent, zeci de mii de locuri de muncă și profit pentru cei care locuiesc în zonele bogate în gaze de șist.

El insistă că mediul rural din Marea Britanie nu va fi afectat, ci va exista doar o mică modificare a ”peisajului”.

Intervenția lui Cameron este văzută drept o încercare a de a recupera din pagubele făcute de Lordul Howell de Guildford, un fost consilier al Guvernului și socru al ministrului de Finanțe, George Osborne. Acesta a spus acum două săptămâni că fracturarea ar trebui să aibă loc doar în nordul MR, pentru că zonele de acolo sunt ”dezolante”.

Cine va beneficia de gazele de șist

”Vreau ca toate zonele țării noastre să împartă beneficiile: nord sau sud, conservatori sau laburiști. Suntem împreună pentru această misiune”, afirmă Cameron, care precizează că fracturarea hidraulică poate obține suportul publicului, dacă acesta îi va înțelege beneficiile.

Tehnica încurajată de Cameron presupune fracturarea rocilor de la mare adâncime cu apă și chimicale pentru a extrage gaz de șist. SUA o folosește, iar prețurile la curentul electric au scăzut considerabil.

Cameron nu pledează doar pentru gazele de șist, pentru că Marea Britanie are nevoie de un ”mix”, cum îl numește el. Dar insula poate se poate folosi 51 de ani de doar 10% din resursele de gaz ale Regatului, spune David Cameron.

Bani compensatorii pentru rezidenți

”Companiile sunt de acord să ofere 100.000 de lire sterline celor care locuiesc în apropierea zonelor explorate. Dacă gazul de șist va fi extras, un procent din venit - poate mai mult de 10 milioane de lire - va merge la rezidenții zonelor apropiate”, explică Cameron.

Numai în Nord, tehnica ar aduce peste 70.000 de locuri de muncă, estimează premierul.

Cât despre eventualul pericol asupra naturii al fracturării hidraulice, Cameron spune: ”Dovezile internaționale ne arată că nu există motive să credem că fracturarea va contamina rezervele de apă sau că va distruge mediul, dacă este controlată corespunzător”. ”Iar sistemul regulator din țara noastră este unul dintre cele mai stringente din lume. Dacă vreo conductă de gaz de șist va prezenta un risc de poluare, vom avea toate puterile necesare pentru a o închide”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel