Data actualizării:
Data publicării:

Cum arată o brânză veche de 3.600 de ani, găsită pe capul şi gâtul unor mumii - Foto în articol

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Misterioasa substanţă albă, care a fost descoperită presărată pe capul şi gâtul unor mumii din China de peste 3.600 de ani, este cea mai veche brânză din lume.

Citește și - Pinguini mumificați de acum 5.000 de ani, găsiți în Antarctica

Arheologii au descoperit substanţa enigmatică presărată pe mai multe mumii din Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim (nord-vestul Chinei), în urmă cu aproximativ două decenii, conform unui material publicat joi de Live Science.

Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, o brânză moale probiotică, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră în urmă cu mii de ani, conform unui studiu publicat miercuri (25 septembrie) în jurnalul Cell.

"Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată"

Această brânză conţinea câteva specii de bacterii şi de fungi, printre care Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii, care se găsesc şi în kefirul din prezent.  "Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată", a declarat coordonatorul acestui studiu, Qiaomei Fu, paleontolog la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing.

Foto

Sursă foto - Captură X Seline Sigil

"Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a făcut ca această descoperire să reprezintă o oportunitate rară" pentru paleoantropologi.  "Studierea în detaliu a acestei brânze străvechi ne poate ajuta să înţelegem mai bine dieta şi cultura strămoşilor noştri" a adăugat el.

Cercetătorii au determinat că particulele de L. kefiranofaciens găsite sunt înrudite îndeaproape cu cele din Tibet. Prin secvenţierea genelor bacteriene, cercetătorii pot  "urmări modul în care bacteriile probiotice au evoluat în ultimii 3.600 de ani", conform studiului.

Cultura kefirului încă din Epoca Bronzului

 "Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului. Putem de asemenea observa modul în care bacteriile au evoluat în ultimii 3.000 de ani. Mai mult decât atât, prin analiza produselor lactate, obţinem o imagine mai clară a modului de viaţă al oamenilor din vechime şi a interacţiunii lor cu lumea înconjurătoare", a mai susţinut Qiaomei Fu. Singura enigmă care rămâne este de ce aceste mumii au fost presărate cu brânză, notează Agerpres.

Citește și - Cel mai mare chihlimbar din lume a fost descoperit în România. Cum fusese folosit înainte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel