”Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara”. Robert Cazanciuc: Nu aveți unde să vă plângeți, sunteți ultima redută. Aveți această datorie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Robert Cazanciuc (PSD) a explicat concret care este datoria universitarilor față de elevi și viitorii studenți.

Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, a fost prezent la cea de-a patra ediție a Conferinței anuale dedicate învățământului superior din România intitulată ”Învățământul superior din România, pe harta mondială a educației”.

”Aș pleca de la Constituția României, de legea fundamentală. Și spune Art. 32: Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior.

Constituantul a stabilit o legătură fundamentală între toate formele de educație din România. 

De foarte multe ori, dvs, pe bună dreptate, sunteți nemulțumiți de faptul să studenții nu au pregătirea generală necesară, nu mai spun de cea de specialitate. Este o realitate destul de dură, din păcate. 

Cei care termină liceul se plâng la dumneavoastră. Dvs nu aveți unde să vă plângeți. Dvs sunteți ultima redută pe care acești tineri trebuie să o cucerească înainte să dea piept cu realitatea, cu viața.

Cu alte cuvinte, ce rugăminte aș avea la dvs. Nu-i lăsați să treacă de această redută, care se numește universitatea, dacă nu sunt pregătiți. Opriți-i acolo până vor fi pregătiți.

Selectați-i inițial la admitere în universitate încât să aibă o șansă reală”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc în cadrul conferinței anuale a universităților.

Cazanciuc: Oameni buni, țineți-i pe copii în liceu

”Am fost zilele trecute la Facultatea de Drept și am plecat extrem de încântat. După foarte mult timp, chiar mândru aș putea spune de școala mea, studenții în anul I știau drept, știau istorie, știau cultură generală. Nu lăsați să vă copleșească nevoia aceasta de resurse. (...) Cum putem noi universitățile să îi ținem pe studenți, pe elevi la liceu? Dacă mergeți în această perioadă, în orice oraș, o să vedeți că elevii de clasa XII-a nu sunt acolo. Pentru că se pregătesc de Bacalaureat, de ceva timp, se pregătesc de facultate.

Și i-am întrebat: De ce pentru facultate? Păi nu aveți la școală ore, nu aveți programa de liceu? Nu, pentru că de foarte multe ori la facultate ni se cer lucruri care nu sunt în programă.

Oameni buni, țineți-i pe copii în liceu și faceți admiterea eminamente din programa de liceu. Cred că aveți această datorie, față de Art. 32 din Constituție. Încerc să traduc pe înțelesul copiilor Constituția României și am căutat câteva citate. Ce spunea Spiru Haret: Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara. De dvs depinde cum o să arate mâine țara, a mai spus Robert Cazanciuc, care și-a încheiat intervenția cu un citat din  Charles de Gaulle: ”Între posibil și imposibil sunt doar două litere și o stare de spirit”.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel