Cum ar putea fi salvat Pământul de la Apocalipsă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Există acest scenariu care se tot vehiculează în publicațiile științifice: cândva, în viitor, Soarele se va supraîncălzi și va distruge planeta Pământ. Am putea fi salvați?

Peste aproximativ un miliard de ani, Soarele se va înfierbânta atât de tare încât toate oceanele de pe planeta noastră se vor evapora, ducând la dispariția vieții așa cum o cunoaștem.

Potrivit unui articol publicat de Business Insider, o soluție posibilă ar putea veni sub forma unei stele care trece în apropierea sistemului nostru solar. Aceasta ar putea preveni scenariul apocaliptic pentru Pământ. Chiar dacă șansele sunt extrem de mici, există cel puțin teoretic această posibilitate.

Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, au realizat nu mai puțin de 12.000 de simulări pentru a explora această ipoteză. Obiectivul lor a fost să determine dacă există vreo stea care ar putea trece la o distanță de cel mult 100 de unități astronomice (aproximativ 15 miliarde de kilometri) de Pământ (unde o unitate astronomică reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri).

Suntem în siguranță?

Simulările au arătat că sistemul nostru solar este mai mult decât stabil. În 92% dintre cazuri, acesta va rămâne aproape intact chiar dacă o stea va trece prin apropierea sa. „Credeam că o să se întâmple mai multe”, a recunoscut autorul studiului, Sean Raymond, pentru New Scientist. „Nu este foarte ușor să modifici orbitele planetelor”, acesta fiind un scenariu ce ar putea salva planeta noastră.

Orbita Pământului s-ar putea modifica

Studiile au indicat că există o șansă pentru ca această scenă să aibă loc: într-un astfel de scenariu, o stea trecătoare ar putea atrage planeta noastră, salvând-o de la iminența unui dezastru. Totuși, este vorba despre o probabilitate aproape infimă. Doar în 0,28% dintre simulări, steaua respectivă a modificat orbita Pământului, plasându-l într-o zonă mai sigură în spațiu.

Într-una dintre simulările efectuate, Pământul a ajuns pe o orbită mai îndepărtată decât cea a planetei pitice Pluto, care este doar cu 10% mai departe de orbita actuală a Pământului.

În alte cazuri, în cadrul simulărilor amintite, Pământul a părăsit sistemul solar și a intrat în norul Oort, situat în spațiul interstelar, la o distanță de aproximativ 2 miliarde de ani-lumină. În această situație, Pământul ar putea deveni o planetă care călătorește liber prin spațiu.

Cercetările continuă iar reprezentanții NASA spun că mai multe vom ști anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel