Cum ar putea fi modificată Constituția. Robert Cazanciuc, anunț: "Nu cred că este cineva care să nu conștientizeze..."
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Senatorul Robert Cazanciuc a abordat un subiect sensibil care ar putea determina introducerea unui amendament constituțional.

"Revizuirea Constituției va avea în vedere și protecția pădurilor, ca element important al unui drept constituțional la apă curată și aer sănătos. De aceea, am pledat, astăzi, alături de distinși reprezentați ai mediului academic, despre cele două surse vitale ale vieții - apa și pădurea. Și nu întâmplător astăzi, de Ziua Internațională a Pădurilor, pentru că este un moment excelent să conștientizăm rolul important pe care îl joacă "aurul verde" în viața noastră și cum ar arăta planeta noastră fără păduri.

Nu cred că este cineva care să nu conștientizeze, din principiu măcar, faptul că pădurea, fie la nivel continental, fie regional și, mai ales, global, joacă un rol substanțial și complex în viața oamenilor.

Tema dezbătută astăzi în amfiteatrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, alături de onorate cadre universitare din domeniu, face obiectul lucrării "Caiet Constituțional III", pe care am coordonat-o și de această dată împreună cu profesorul Cristian Pârvulescu.

Tema de astăzi interesează în egală măsură autoritățile administrației publice centrale și locale precum și pe legiuitori, în mod deosebit pe viitorii legiuitori constituanți, ținând cont că articolul 35 din Legea Fundamentală consacră dreptul la un mediu sănătos. Este o prevedere constituțională cu un conținut complex, aflat într-o continuă dinamică, raportată la schimbările climatice vizibile în ultimele trei decenii pentru oamenii obișnuiți, nu doar pentru cercetători, dar și la inovarea de tehnologii pentru protecția și ameliorarea mediului înconjurător.

Toate aspectele discutate astăzi, ce se regăsesc în lucrarea pe care am lansat-o, justifică crearea unui instrument juridic, astfel încât, la o eventuală revizuire a Constituției, să fie consacrată în mod explicit protecția prin normă constituțională a pădurii.

Amendamentul constituțional la art.35 din Legea Fundamentală va fi următorul:

(4) Statul asigură protecția și refacerea mediului înconjurător, în special a pădurilor, cursurilor de apă importante și a zonei maritime costiere, în scopul conservării și exploatării raționale și durabile a resurselor naturale existente. 

(5) Pădurile, apele și biodiversitatea faunei și florei existente formează un patrimoniu național pe care fiecare generație este datoare să-l protejeze și conserve prin efort solidar pentru a-l  transmite generațiilor viitoare", a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel