Data actualizării:
Data publicării:

"Schema" prin care Austria ar face profit cu zahărul din România. Ce consumă, de fapt, românii: "Ne lăsam păcăliți" (surse)

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România ar fi pus la cale o ”schemă” prin care zahărul din România face profit în Austria.

Zahărul produs în România ajunge la firma-mamă, de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în țara noastră, iar românii ar consuma zahăr Coronița sau Mărgăritar ”origine din UE și din afara UE", potrivit surselor Gândul.

Compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei. Fabricile de zahăr au optat, în anul 2005, pentru ”o administrare și un management mai eficient” și așa a fost înființată compania Agrana România. În anul 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.

Cu toate că Agrana produce în România zahăr din sfeclă de zahăr, pe piața din România pune în vânzare produsele Zahăr Coronița și Zahăr Mărgăritar,  ”un zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”, spun sursele Gândul. Zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE.

”Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firma-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească”, avertizează sursele Gândul.

"Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit la statul român"

”Dacă ne uităm pe cifrele Agrana, o să observăm că într-un an fac profit, iar într-un an au foarte mare pierdere. Practic, în anul în care înregistrează o foarte mare pierdere, de obicei, producția este vândută toată în Austria.  Pe nicio pungă de la noi, din România, nu scrie "Produs în România", la Roman. Scrie "Viena". Ei își vând pe hârtie producția, afară. Marfa nu pleacă din România. O parte o bagă în supermarketuri, o parte o fac bio și o trimit în Austria.   Nouă, de fapt, pe piața noastră, un trader din Viena, care e tot compania lor, vine și ne vinde marfă. Practic, profitul realizat îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite aici. Aici fac, în teorie, pierdere.

Fac profit un an da, unul nu, dar dacă ne uităm pe ultimii 10 ani, e clar că pierderea a fost mai mare decât profitul. Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit la statul român. Dacă declară anul acesta, la anul îl ia înapoi. Și asta doar pentru a nu plăti 16% pe profit. Pe orice pungă de la raft scrie "Fabricat în UE și non-UE". Ar trebui să scrie "Fabricat în România". Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar OPC-ul nu ia măsuri din cauza ambasadei Austriei”, susțin sursele Gândul.

În anul 2021, cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 RON. Peste 100.000 de tone de zahăr sunt produse anual în țara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel