Data publicării:

Cum ar aborda Crin Antonescu politica externă a României, în contextul tensiunilor dintre SUA și UE / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Crin Antonescu a spus cum ar acționa ca președinte al României în politica externă, în contextul tensiunilor dintre administrația americană și Comisia Europeană. 

Întrebat cum ar naviga președintele Crin Antonescu între tensiunile dintre administrația americană și Comisia Europeană, acesta a subliniat că politica externă nu este exclusiv apanajul președintelui, Guvernul având și el atribuții în acest domeniu. Potrivit acestuia, chiar dacă președintele joacă un rol principal, acesta trebuie să colaboreze cu Guvernul.

„Principala atribuție a președintelui e politica externă. Principala atribuție a președintelui României, fiind politica externă, cum ar naviga președintele Crin Antonescu, între cele două zone care par în relații foarte tensionate? Pe de o parte, administrația americană cu deciziile pe care le ia Donald Trump, pe de altă parte, Comisia Europeană, apropo de posibilul război economic, de chestiunea cu taxele, de ceea ce doresc americanii care poate fi altfel decât ceea ce doresc cei de la Comisia Europeană pe anumite paliere. Cum ar naviga președintele Crin Antonescu, responsabil de politica externă, între cele două curente?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„S-a încetățenit ideea la noi că politica externă este apanajul, domeniul exclusiv al președintelui. Nu este adevărat! Sigur că rolul principal în politica externă îl joacă președintele, dar nu îl joacă singur. Aceeași Constituție a României scrie foarte clar, la atribuțiile Guvernului, că Guvernul face politica internă și externă a României.

Sigur că aici este o conlucrare în care președintele are inițiativa, în care președintele are ultimul cuvânt, dar în care trebuie să conlucreze cu Guvernul, pentru că președinții României din ultimii 20 de ani au făcut ce au făcut și cel mai adesea au avut guvernul lor, problema asta nu prea s-a mai pus.

Cu alte cuvinte, președintele s-a dus la Consiliul European fără să aibă întotdeauna vreo discuție cu Guvernul, vreo consultare, dar s-a dus, a angajat niște lucruri, a venit și a spus Guvernului ce să facă. Mecanismul normal nu e ăsta.”, a spus Crin Antonescu.

„Și noi suntem Bruxelles-ul"

Crin Antonescu a subliniat că România, ca membru activ al Uniunii Europene, nu trebuie să primească pasiv deciziile Bruxelles-ului, ci trebuie să joace un rol activ. De asemenea, a menționat că România trebuie să încerce să obțină compromisuri favorabile în relațiile sale din interiorul Uniunii Europene, având în vedere și importanța relației cu Statele Unite, în special în contextul NATO și al securității. El a subliniat că Uniunea Europeană nu poate face față fără sprijinul Statelor Unite.

„E adevărat că este navigat, e adevărat că este o situație deja tensionată, sub anumite aspecte, și este foarte clar că o țară ca România, ale cărei determinări fundamentale în politica externă sunt membership-ul în Uniunea Europeană - nici nu mai spun apartenența, pentru că vreau să subliniez ideea că noi, în Uniunea Europeană, suntem membri, acționari, suntem la masă și noi nu primim pasiv decizii ale Uniunii Europene, decizii ale Bruxelles-ului. Nu trebuie! Și noi suntem Bruxelles-ul.”, a spus Crin Antonescu.

„Iohannis știe? Ursula știe?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Știu sau nu știu, hai să vorbim de viitor! Trebuie să știm că și noi suntem Bruxelles-ul. Când vorbim despre structura Uniunii Europene, politica a II-a este desigur membership-ul în NATO, și asta nu are aparent legătură cu tema pe care ați spus-o, dar de fapt are, pentru că implică componente fundamentale ale relației Europa-Statele Unite. Și a treia, parteneriatul strategic cu Statele Unite care este extrem de valoros și extrem de important, mai ales în aceste condiții.

Eu cred că linia României trebuie să fie ca, prin acțiunile și pozițiile sale în interiorul Uniunii Europene, să încerce să obțină compromisul cel mai favorabil în această relație, având în vedere că Uniunea Europeană, în afară de faptul că nu are niciun interes și nu e bine pentru nimeni să riște un război vamal cu Statele Unite, dar nu poate neglija nicio secundă aspectul NATO, componenta de securitate, pentru care, în acest moment, Uniunea Europeană, Europa în general, nu sunt pregătite să facă față sub nicio formă fără Statele Unite sau cu Statele Unite dezangajate.”, a spus Crin Antonescu la emisiunea Ce Se Întâmplă, de pe DC News și DC News TV.

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel