Pepenii au numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este bine să profităm de ei şi să îi consumăm cât mai des, mai ales că este sezonul lor. Pepenele verde are peste 90% apă în compoziţie, de aceea este un fruct hidratant. Pe lângă faptul că potolesc setea rapid, pepenii conferă şi senzaţie de saţietate, datorită fitonutrienţilor esenţiali pentru sănătate pe care îi conţin (betacaroten, fibrele, calciul, zincul, magneziul, potasiul, zincul şi vitaminele B1, B3, B6, C, E, K). Poţi înlocui o masă principală a zilei cu pepene sau poţi consuma o felie-două de pepene verde ori galben ca gustări.
Cum alegi cel mai bun pepene. Sfaturi de care să ţii cont
Dacă vrei să iei un pepene roşu copt şi zemos, urmează aceste sfaturi:
►Priveşte cu atenţie coaja fructului. Nu trebuie să fie nici lucioasă, dar nici prea închisă la culoare. Coaja de pepene trebuie să fie destul de tare, fără porţiuni mai moi, puncte de altă culoare sau tăieturi.
►Există un test care ne poate garanta că fructul este copt şi dulce: când este strâns în mâini pârâie uşor, codiţa îi este uşor uscată şi când îl ciocăneşti sună înfundat.
►Bate uşor în coaja pepenelui şi ascultă sunetul. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene copt ar trebui să fie plin.
►Punctul de coacere al pepenelui este acel punct galben, de la capătul opus al codiţei, care ne spune dacă fructul este suficient de copt. Zona mai deschisă la culoare reprezintă porţiunea pe care a fost aşezat pepenele. Dacă punctul este verde deschis sau alb înseamnă că pepenele nu este aşa bine copt. Dacă zona este galbenă şi mai închisă la culoare, atunci ai toate şansele să te alegi cu un pepene cu miez copt şi roşu.
►Pepenele trebuie să aibă o formă simetrică, indiferent dacă este ovală sau rotundă. Dacă sunt deformaţi, turtiţi ori au diverse proeminenţe este posibil să fi fost expuşi la soare neuniform (au avut şi zone umbroase) ori nu au avut parte de apă suficientă.
Cum îi păstrezi acasă pentru mai mult timp
Ai luat mai mulţi pepeni şi vrei să-i păstrezi câteva zile? Dacă nu ai apucat să-i porţionezi, cel mai bine e să-i ţii la temperatura de aproximativ 16°C. Pot rezista până la 10 zile fără să-şi modifice valoarea nutritivă. Licopenului din pepene, compusul care-i dă culoarea roşie şi care are proprietăţi de combatere a cancerului de prostată, creşte cu până la 40%, dacă pepenii sunt depozitaţi la temperaturi între 13°C şi 16°C, potrivit unui studiu. Când au fost ţinuţi la temperaturi mai joase, de 4°C, după nici 4 zile pepenii au început să-şi piardă din bogăţia de nutrienţi. Păstrează restul de pepene în frigider, dacă a mai rămas după ce l-ai porţionat. Ideal este să cumperi un pepene care să ajungă la o masă, astfel încât să nu fie nevoie să-l dai la rece. Mai mult, aromele unui fruct proaspăt copt se simt când pepenele nu este nici prea cald, nici prea rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Scenariu de necrezut: Armate de gândaci cyborg controlați de la distanță. Ce spun cercetătorii japonezi
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Tabloul unei „femei necunoscute” păstrat la Cernăuți s-a dovedit a fi un portret extrem de valoros al Reginei Maria a României / foto în articol
- Calcule electorale pentru Primăria București. Marele pierzător după retragerea lui Cîrstoiu. Chirieac: Va absorbi imediat o bună parte a electoratului său
- Klaus Iohannis, iritat de o întrebare primită de la un jurnalist DC NEWS: Asta să vă spună analiștii, sociologii, părerologii - Video în articol
- ANAF se pregătește să ia bani de la români. Ești bun platnic? Vin vești proaste. Anunțul lui Boloș: Cât va trebui să plătim
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
- Cum te autosabotezi fiind negativist. Psiholog: „Aoleu, dacă pățesc ceva? Nu o să fii niciodată fericit!”
- Cozi la spălătorii din cauza prafului saharian. E vreun pericol sau e doar un moft?
- E salvarea dependenților! „Am un comportament pe care vreau să-l elimin, nu pot, așa că optez la această metodă”