Cum alegem paharele de vin potrivite
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Orice iubitor al vinului poate confirma faptul că paharul potrivit permite o experiență oenologică categoric îmbunătățită. Așadar, alegerea paharului de vin potrivit este mai mult decât un moft: reprezintă necesitate în cazul în care dorești să te bucuri de savoarea pe care o are această licoare atât de mult iubită și consumată astăzi.D eschiderea paharului de vin 

Deschiderea paharului de vin 

Unul dintre aspectele principale de care este indicat să ții cont atunci când pornești în căutarea unor pahare de vin potrivite este deschiderea pe care o au acestea. De acest aspect depinde mai mult decât orice aerarea, la fel ca oxigenarea, iar aceste aspecte sunt cele care influențează gustul. 

Deschiderea unui pahar de vin trebuie să fie suficient de mare pentru a aera vinul, dar în același timp potrivită pentru a-i concentra aromele – acest ultim aspect este important pentru a oferi o experiență de degustare autentică, oferind o imagine de ansamblu asupra calității vinului sau a notelor care se vor răspândi în gură. 

Forma paharului de vin 

Forma pe care o are un pahar de vin nu se află în raport doar cu estetica paharului, ci aceasta joacă mai degrabă un rol esențial și în dezvoltarea aromelor. Așadar, forma paharului de vin reprezintă un aspect important în degustarea acestuia. În funcție de tipul de vin sau de soiul de struguri, vei avea nevoie de un pahar mai puțin rotunjit, mai mult sau mai puțin subțire. Mai mult decât atât, forma acestuia va determina parțial capacitatea paharului, iar acest lucru este important pentru că vinul va avea sau nu spațiu suficient pentru a-și exprima și pentru a-și dezvolta nuanțele. 

Pahare de vin alb și pahare de vin roșu

Știai că în funcție de culoarea vinului va trebui să alegi și paharul potrivit? În oferta magazinului DUKA poți găsi modele de pahare de vin pe care să le alegi și în funcție de acest criteriu. 

Alegerea paharelor de vin roșu pare a fi mai dificilă, deoarece aceasta variază foarte mult în funcție de soiurile de struguri din care vinul este făcut. Vei descoperi savoarea unui Bordeaux bun mai bine atunci când vei alege un pahar cu baza bine rotunjită, dar în același timp îngustă, astfel încât aromele să fie foarte bine concentrate. În același timp, un vin vișiniu va prefera să aibă mai mult spațiu pentru a înflori pe deplin. 

În ceea ce privește alegerea paharelor de vin alb, unul dintre aspectele esențiale de care trebuie să ții cont este capacitatea acestora. Vinurile albe se servesc, de preferință, proaspete și bine răcite,  deși temperatura exactă variază în funcție de soiurile de struguri. Tocmai de aceea este recomandat să optezi pentru pahare de vin cu o capacitate mică, astfel încât vinul să poată fi apreciat la temperatura potrivită. În același sens, este de preferat să eviți paharele de vin fără picioare atunci când este vorba de un vin alb, tocmai pentru a evita încălzirea vinului prin ținerea paharului în mână. 

Mai ales în ceea ce privește vinul roșu este important să ții cont și de vârsta pe care o are acesta. În timp ce un vin tânăr și-ar risipi aromele prea repede într-un pahar de capacitate mare, pentru că în acest fel ar fi prea rapid aerat, un vin cu vechime va avea nevoie de mai mult spațiu pentru a-și împrăștia aromele prețioase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel