Cum acordurile Artemis ale NASA pregătesc terenul pentru "cooperare spațială globală"
NASA pregătește o colaborare globală pentru explorarea spațiului cosmic.
A fost o promisiune simplă făcută în mijlocul "entuziasmului unui moment istoric în explorarea spațiului". "Mergem împreună", a declarat Bill Nelson, șeful NASA, promițând lumii acest lucru în timp ce agenția se pregătea să lanseze Artemis 1, prima sa rachetă capabilă să ajungă pe Lună în mai bine de jumătate de secol.
Acum, la aproape doi ani de la acea misiune de succes fără echipaj, și în timp ce SUA – în ciuda întârzierilor – se apropie tot mai mult de momentul în care va plasa oameni pe suprafața lunară pentru prima dată din 1972, rezonanța mesajului lui Nelson a devenit evidentă.
NASA a egalat salturile sale uriașe în spațiu cu pași mai mici, dar la fel de semnificativi, pe Pământ, semnând acordurile Artemis cu aproape un sfert dintre națiunile lumii – o alianță globală care stabilește principii directoare pentru explorarea pașnică a spațiului în viitor.
"În esență, Acordurile Artemis sunt o măsură preventivă împotriva conflictelor și un mijloc de a ne asigura un viitor pașnic"
Extinderea influenței diplomatice a NASA s-a accelerat semnificativ în ultimele luni, cu 12 dintre cei 45 de semnatari actuali care s-au alăturat de la începutul lunii ianuarie. Estonia a devenit cel mai recent membru săptămâna aceasta, la Congresul Astronautic Internațional, cea mai mare conferință spațială din lume, care a avut loc la Milano, iar Nelson își petrece weekendul în Bulgaria și România, alte două țări membre ale ceea ce el numește generația Artemis, discutând cu oficiali spațiali și guvernamentali.
Un parteneriat diversificat va fi esențial, spun experții, pentru planurile NASA de a trimite un echipaj, incluzând prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună, în 2026, precum și pentru ambițiile sale pe termen lung de a ajunge pe Marte. Colaborările anterioare între națiuni au dus la crearea stației spațiale internaționale, dar amploarea proiectului Artemis este fără precedent.
„Acesta este efortul global facilitat de SUA pentru a ne asigura că, odată cu Artemis, nu doar construim tehnologii mai bune, ci și un viitor mai bun,” a spus Michael Gold, fost administrator asociat NASA pentru politici spațiale și parteneriate, care a condus biroul de relații internaționale și interagenții al NASA.
"În esență, Acordurile Artemis sunt o măsură preventivă împotriva conflictelor și un mijloc de a ne asigura un viitor pașnic. Când le-am conceput, am dorit să ne asigurăm că sunt cât mai incluzive, astfel încât orice națiune care dorește să sprijine explorarea responsabilă, sigură și durabilă să poată face acest lucru.
Este important să nu ne limităm doar la a duce astronauții în spațiu, ci să lansăm și valorile noastre de pace, respect pentru statul de drept, știință deschisă și activități durabile. Asta reprezintă acordurile și este ceva ce SUA, sau orice altă națiune, nu poate realiza sau reuși de una singură", a completat Michael Gold.
Absenți notabili de pe lista semnatarilor sunt China și Rusia, care colaborează la o propunere de stație internațională de cercetare lunară (ILRS) pentru polul sudic al Lunii până în 2035. Nelson a avertizat că Republica Populară Chineză își maschează ambițiile militare în spațiu printr-un program civil, iar mulți observatori consideră că apelul țării către 50 de națiuni, inclusiv state occidentale, de a se alătura proiectului ILRS este o provocare directă la adresa Acordurilor Artemis.
Gold, acum ofițer principal pentru creștere la Redwire, un furnizor de top din Florida de infrastructură pentru industria spațială comercială, observă un mesaj mai subtil în abordarea NASA.
„Spațiul este, prin natura sa, global. Există mai multe lucruri care ne unesc decât lucruri care ne separă, atât pentru semnatari, cât și pentru nesemnatari ai acordurilor”, a spus el.
„Amintiți-vă că acordurile au fost concepute pentru a fi începutul unei discuții, nu un final. Ele au fost extrem de eficiente în crearea unui impuls pentru dialog și norme de comportament în locații precum Națiunile Unite, implicând China și Rusia. Și, deoarece acordurile au fost semnate de 45 de națiuni, dacă vreo națiune acționează într-o manieră contrară valorilor lor, ați creat cel puțin un context în care astfel de activități ar fi condamnate și considerate ca fiind o încălcare a ceea ce devine rapid drept tradiționala lege internațională. Așadar, chiar și pentru națiunile care nu au semnat, acordurile au un efect substanțial și real. Nu poți forța nicio țară să semneze, dar ceea ce putem face este să dăm un exemplu, să arătăm cum arată binele, și cred că acest lucru are un impact semnificativ”, a afirmat Michael Gold.
"Unele state nu au încă capacități spațiale, dar sunt interesate și entuziasmate să se alăture"
Giovanni Zanalda, directorul Programului de Regândire a Diplomatiei de la Universitatea Duke și co-fondator al Laboratorului de Diplomatie Spațială, a spus că NASA a avut un succes deosebit în atragerea țărilor mai mici care nu aveau un interes anterior evident în spațiu.
„Unele state nu au încă capacități spațiale, dar sunt interesate și entuziasmate să se alăture, pentru a face parte dintr-un dialog”, a spus el.
„Chiar și țările mici își dau seama că depind de activele din spațiu, de datele și imaginile din satelit din diferite motive, agricultură, probleme legate de vreme, verificarea tendințelor de defrișare. Așa că și țările despre care nu ai fi crezut acum doi ani că sunt atât de interesate de spațiu și Lună, acum au o gândire diferită, este o lume foarte diferită”, sugerează Zanalda.
Zanalda vede creșterea industriei spațiale private, de la jucători mari precum SpaceX până la startup-uri mai mici care concurează pentru o cotă de piață, ca o piața ce începe să devină mai globală, ceea ce, crede el, a alimentat urgența pentru principii acceptate internațional.
„Anumite guverne investesc din ce în ce mai mult în aceste activități, ceea ce are sens, deoarece atât de multe din viețile noastre de zi cu zi, fie că ne aflăm în SUA, Italia, Rwanda sau Filipine, depind de activele din spațiu. De aceea unele dintre discuțiile actuale sunt despre viitoarele reguli și reglementări pentru anumite activități”, a spus el.
„Obiectivul de a reveni pe Lună este aproape, iar tehnologia, cunoștințele științifice, pregătirea sunt disponibile, atât în ceea ce privește astronauții, cât și în ceea ce privește companiile private care sunt capabile să livreze tot ceea ce trebuie livrat pe Lună', a spus Zanalda.
„Așadar, urgența este acolo. Creșterea rapidă a numărului de țări care aderă la acorduri, precum și extinderea geografică, sunt rezultatul muncii diplomatice constante realizate de NASA, Departamentul de Stat și alte agenții guvernamentale ale SUA în ultimii câțiva ani. Personal, văd acordurile, precum și alte inițiative diplomatice, ca pe o abordare practică pentru a aborda provocările globale actuale și viitoare. Există o necesitate de diplomație flexibilă”, susține Giovanni Zanalda, directorul Programului de Regândire a Diplomatiei de la Universitatea Duke și co-fondator al Laboratorului de Diplomatie Spațială, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News