Data publicării:

Cum a scăpat Iliescu de audieri în dosarul Revoluției. Replica pe care i-a dat-o generalului Pițu

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Generalul Cătălin Ranco Pițu a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, ce i-a declarat Ion Iliescu, în cadrul discuțiilor pe cere le-a avut cu ei, în timpul anchetării evenimentelor de la Revoluție.

„Ion Iliescu n-a fost niciodată audiat în fața instanței, dar l-am audiat eu de trei sau de patru ori. A venit la parchet, am fost și eu la dumnealui, la fundație. Am fost chiar și la el acasă ultima dată. A fost audiat de mine și de colegii mei într-o fază incipientă, însă declarațiile lui au fost fără substanță. S-a limitat la a spune că dacă vrem să îi aflăm punctul de vedere referitor la ce s-a întâmplat în 1989, atunci să îi citim cărțile”, a declarat generalul.

Mai departe, în cadrul interviului, Cătălin Ranco Pițu a recunoscut că Ion Iliescu i-ar fi spus, în urmă cu mai multă vreme, că dacă nu ar fi existat el, nici acesta nu ar fi devenit general.

„Discuții informale au fost mult mai multe. Am discutat cu fostul președinte mai multe ore, puse cap la cap. I-am spus exact care este scopul urmărit de mine, ca procuror. I-am spus că îmi doresc să aflu de ce, după ce a preluat puterea politico-militară totală în statul român, adică ziua de 22 decembrie, orele 16:00, au trebuit să moară un număr atât de mare de oameni - 850 de oameni au decedat, fiind rănite alte mii de persoane, ca urmare a unor acțiuni pe care le-am demonstrat ca fiind în sarcina lui și a celor care constituiau anturajul lui imediat”, a continuat Cătălin Ranco Pițu.

Întrebat dacă puterea absolută era la Ion Iliescu, generalul a declarat:

„Da, chiar el a spus-o prin comunicatul din 22 decembrie - „CFSN a preluat puterea totală în stat”. Acestea sunt cuvintele folosite chiar de Ion Iliescu. Toate ministerele au fost subordonate CFSN, inclusiv cele de forță. A fost instituit Consiliul Militar Superior, care a fost organismul militar suprem, singurul, de altfel, din România, condus tot de Ion Iliescu. Acesta este și motivul pentru care spun că el a fost un lider politico-militar. Șeful Consiliului Militar Superior a fost, de asemenea, Ion Iliescu, nu doar șeful politic al României. Cu alte cuvinte, el este răspunzător pentru toate deciziile greșite, tragice, începând cu 22 decembrie”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel