Data publicării:
Cum a reușit Papa Leon al XIV-lea să scape dintr-o amenințare cu bombă. Mărturii impresionante ale oamenilor care l-au cunoscut

Cardinalul Robert Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice săptămâna trecută.
Într-un interviu acordat agenției Reuters, Hector Camacho își amintește de Robert Prevost ca de un tânăr misionar din Chicago, îmbrăcat în blugi și cu o spaniolă stâlcită, sosind în Peru într-o perioadă în care țara era sfâșiată de conflicte interne, scrie Reuters.
Camacho era un adolescent și băiat de altar în 1985 în orașul Chulucanas, din nordul statului Peru, la marginea junglei, când Prevost a venit ca preot paroh. A fost prima dată când viitorul papă ajungea într-o țară care avea să-i fie casă, cu unele întreruperi, timp de următorii 40 de ani.
Reuters a călătorit în orașul în care Prevost și-a pus în practică pentru prima dată educația religioasă dobândită în Statele Unite și la Roma, vorbind cu cei care și-l amintesc ca pe un tânăr fermecător, cu un talent timpuriu pentru slujirea religioasă.
„Avea o aură care atrăgea oamenii. Lumea se strângea în jurul lui”, a spus Camacho, acum în vârstă de 53 de ani, într-o capelă mică din satul Yapatera, unde Prevost a predicat odinioară.
Camacho își amintește cum mergea împreună cu Prevost la bisericile din cărămidă care împânzesc regiunea, uneori pe jos, alteori călare, purtând crucifixe și vin ceremonial. Își amintea cum Prevost cerea ajutorul băieților de altar pentru cuvinte în spaniolă, cum îi ducea la plajă și angaja antrenori de karate, înot și baschet pentru a ține tinerii departe de infracționalitate.
„A venit aici când era foarte tânăr, dar îi mulțumim acelui tânăr care a mers cu noi, a jucat baschet în arenă și ne ducea la plajă în weekend”, a precizat Camacho.
În ciuda bogăției în aur și alte minerale, nordul statului Peru este o zonă cu sărăcie ridicată, adesea lovită de inundații în sezonul ploios.
Evenimente sângeroase acum 4 decenii
În anii 1980 și 1990, regiunea a fost zguduită de conflictul intern dintre gruparea maoistă Sendero Luminoso (Calea Luminoasă) și forțele guvernamentale – un val de violență care a dus la moartea a circa 70.000 de persoane.
Fidel Alvarado, preot în dieceza Chulucanas, era student la seminar în vârstă de 20 de ani când l-a cunoscut pe Prevost. Își amintește cum o bombă a distrus ușa bisericii și cum preoții au fost amenințați, iar lui Prevost și altor preoți nord-americani li s-a spus să plece în 24 de ore sau vor fi uciși.
Dar au rămas, a spus Alvarado.
„Ceea ce i-a convins să rămână au fost oamenii. Călătoriseră în jur și simțiseră dragostea lor”, a punctat Alvarado.
În Yapatera, o fotografie veche, în sepia, îl arată pe tânărul Prevost ridicând un potir cu vin în biserică.
Camera unde a stat Prevost ca misionar tânăr în reședința diecezei din Chulucanas era la etaj. Era simplă, dar spațioasă, cu pat, birou, fotoliu, noptieră și baie comună.
Cristobal Mejía, actualul episcop al diecezei Chulucanas, în vârstă de 70 de ani, i-a condus pe jurnaliștii Reuters prin reședință. Își amintește de Prevost ca de un om studios, care se culca la 11 noaptea și se trezea la 5 dimineața pentru rugăciune într-o cameră decorată cu vitralii. În apropiere se află și garajul, unde se găsește o camionetă similară cu cea pe care Prevost obișnuia să o conducă.
Prevost, care a devenit cetățean peruan în 2015, a învățat în timp spaniola la perfecție.
Între 2015 și 2023 a fost episcop în orașul Chiclayo, aflat la aproximativ patru ore de mers cu mașina de prima sa parohie.
„Păstor care miroase a turmă”
Localnicii cu care a vorbit Reuters spuneau toți același lucru despre Prevost: era un „păstor care miroase a turmă”, adică era foarte apropiat de enoriașii săi.
„Ne vorbea mereu despre valoarea comunității, ceea ce este parte din frumusețea Sfântului Augustin”, a spus Alvarado.
Leon al XIV-lea va fi primul papă din ordinul augustinian.
Alvarado a spus că augustinienii căutau să fie alături de oameni, iar ordinul oferea burse pentru studii de inginerie și drept.
„Speram să-și ia numele de Augustin, dar, cunoscându-l pe Robert, n-a vrut să pară că augustinienii sunt centrul lucrurilor și că ei conduc”, a spus Alvarado.
Ultimul papă cu numele Leon a fost cunoscut pentru angajamentul său față de justiția socială.
„El spune că vrea o Biserică ce ascultă suferința săracilor și cred că Robert va face asta, va uni în loc să dezbine”, a spus Alvarado.
Oscar Antonio Murillo Villanueva, preot în arhiepiscopia Trujillo, a spus că l-a cunoscut pe Prevost la sfârșitul anilor ’80 și că acesta l-a ajutat într-o perioadă de tulburări personale.
„A suferit împreună cu durerea poporului peruan”, a spus Villanueva.
„Nu a rămas niciodată tăcut în fața nedreptăților din Trujillo și din Peru... masacrele care au avut loc în Peru, situațiile ignorate de conducători, inundațiile din sezonul ploios”, a adăugat el.
Ce spun alți locuitori din Peru despre noul Papă
Alții și-l amintesc pe Prevost ca fiind distractiv și calm, niciodată condus de emoții puternice. Totuși, putea fi strict când venea vorba de rigoare academică – exmatricula studenți din seminar pentru copiat.
Jose William Rivadeneyra, fost seminarist și acum profesor, își amintește de Prevost ca fiind jovial.
„Făcea multe glume și erau contagioase. Avea un simț al umorului neegalat”, a zis el.
Camacho, care a rămas băiat de altar pentru Prevost și mai târziu, la Trujillo, spune că nu l-a văzut niciodată furios sau copleșit de emoții, nici măcar în cele mai grele situații.
„Într-o zi l-am găsit împachetându-și hainele și mi-a spus că pleacă în Statele Unite pentru că murise mama lui”, a spus Camacho.
„Am simțit o durere imensă, am plâns pentru el, dar avea o liniște profundă. Era foarte pregătit, ca și cum mama lui era în mâinile lui Dumnezeu, care avea s-o primească”, a mărturisit aceasta.
Camacho l-a întrebat dacă își poate numi fiica după mama lui, iar Prevost a fost de acord, devenind apoi nașul lui Mildred Camacho.
Acum în vârstă de 29 de ani, Mildred are propriii copii și spune că a păstrat legătura cu Prevost pe măsură ce a urcat treptele ierarhiei Bisericii, până la Vatican.
„Îmi trimitea scrisori, poze, îmi povestea despre călătoriile și misiunile lui”, a spus ea, arătându-le jurnaliștilor fotografiile primite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News