Cum a reușit o femeie să nu plătească facturi la energie timp de 10 ani
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Pe măsură ce criza costului vieții se răspândește în Europa, cu toții căutăm cu disperare modalități de a ne reduce facturile la energie.

Chikako Fujii, rezident în Tokyo, în vârstă de 62 de ani, a stăpânit deja arta. De fapt, ea nu a mai plătit o factură de electricitate de 10 ani. Chikako nu are televizor, cuptor, mașină de spălat sau aer condiționat. Singurele electrice pe care le deține sunt alimentate de patru panouri solare, montate pe balconul ei.

”Am început acest stil de viață din cauza Marelui Cutremur din Japonia de Est din 2011. La scurt timp după cutremur, aici au fost programate întreruperi de curent de câteva ori, așa că brusc electricitatea a fost întreruptă și am simțit că ar trebui să-mi pregătesc propria electricitate. Așa că am avut un singur panou solar instalat”, spune Chikako.

Chikako și-a mărit numărul de panouri solare de atunci. Panourile generează în medie 1.000 de wați într-o zi însorită, alimentează aparatele electrice și iluminatul ei pentru câteva zile, scrie Euronews.

Când este mai puțin soare, Chikako merge cu o bicicletă care generează electricitate dimineața timp de 10 minute, ceea ce generează aproximativ 10 wați de electricitate. Ea spune că este suficient pentru a alimenta un bec timp de trei ore.

Una dintre celelalte mari schimbări ale stilului de viață ale lui Chikako este că își gătește mâncarea folosind puterea soarelui.

În zilele însorite, ea lasă orice mâncare pe care dorește să gătească în oale negre de gătit pe balcon pentru câteva ore.

”În zilele însorite, o felie de pește poate fi gătită în aproximativ o oră, iar pentru o bucată de piept de pui va dura aproximativ o oră și jumătate”, spune ea.

Pentru a găti orez și a coace o prăjitură necesită mai multă căldură, așa că folosește un aragaz solar. Acest instrument folosește oglinzi pentru a concentra energia soarelui într-un singur loc central unde devine suficient de fierbinte pentru a găti mâncarea.

De asemenea, folosește lumânări pentru a încălzi o plită.

Este ușor să trăiești un stil de viață cu consum redus de energie?

Chikako își câștigă existența ca artist de vopsire a textilelor și folosește o mașină de cusut cu pedală pentru proiectele ei. Deși Chikako spune că alege doar activitățile care îi plac și pe care le poate face în mod durabi , modul ei de viață nu este ușor.

Pe măsură ce criza climatică ridică temperaturile și aduce valuri de căldură extreme, Chikako i-a fost din ce în ce mai greu să facă față fără aer condiționat sau alimente și băuturi răcite. Recent, a cumpărat un frigider mic pe care îl alimentează de la panourile ei solare.

Din cauza vârstei sale și a căldurii arzătoare verii, ea s-a gândit să renunțe la stilul ei de viață ecologic. Chiar dacă se reconecta la rețeaua electrică, ea spune că va continua să folosească sistemul solar.

"Mâncarea gătită la soare este delicioasă și nu folosește gaz și electricitate. Și poate fi folosită atunci când se produce un dezastru natural. Vreau să continui gătitul solar și să-mi dezvolt abilitățile", adaugă ea.

Citește și:

Cum să economisești curent electric pentru a te încadra în cei 255 de kilowaţi

Nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică, prag unde se află plafonul impus de Guvern, ca să beneficiezi de reducere. Andrei Orban, specialist în energie, a explicat cum ne putem încadra în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă, scrie Ziarul de Iași.

Cât consumă fiecare aparat electric din casă

Toată lumea are un frigider, iar acest aparat consumă circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. Sunt puțini cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii: 120 de kilowați lunar. Cuptorul electric, cel pe care mai toată lumea îl are, consumă în medie 66 de kilowați.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel