Cum a petrecut Putin cea mai neagră zi a Rusiei de pe frontul din Ucraina. Bloggerii ruși, revoltați: ”Moscova sărbătorește, armata rusă luptă fără echipament suficient”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru / Facebook, Statul Major al Armatei Ucrainei
Foto: Kremlin.ru / Facebook, Statul Major al Armatei Ucrainei
Propaganda Kremlinului suferă o nouă lovitură, după ce bloggerii ruși au relatat care este situația reală din Donbas.

Pe 10 septembrie, armata ucraineană a intrat în Izyum din regiunea Harkov, în timp ce forțele ruse se retrăgeau în grabă, într-unul dintre cele mai jenante eșecuri ale războiului, scrie Radio DCNews, care citează New York Times și ISW.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov înfrânge forțele ruse și prăbușește axa Donbas de nord a Rusiei.

Știrile venite din zona ucraineană vorbesc despre eliberarea unor teritorii cu o suprafață totală de peste 3.000 de km pătrați.

În această vreme, președintele Vladimir Putin se afla într-un parc din Moscova, inaugurând o roată uriașă la o petrecere a orașului. „Este foarte important ca oamenii să se poată relaxa cu prietenii și familia”, a declarat Putin, la eveniment.

În timp ce media din Ucraina vorbește despre o victorie istorică, lipsa de reacție a liderului de la Kremlin a iscat nemulțumiri chiar și printre cei mai puternici susținători ai lui Putin.

Ruptura dintre bloggerii ruși și Kremlin pare una destul de importantă, autoritățile ruse fiind acuzate că trăiesc în altă lume decât cea care se desfășoară în sude-estul Ucrainei.

 

”Moscova sărbătorește, iar militarii nu au echipamente”

„Organizați o petrecere de un miliard de ruble”, a scris sâmbătă un blogger pro-rus într-o postare difuzată pe scară largă , referindu-se la sărbătorile conduse de Putin la Moscova, care comemora 875 de ani de la întemeierea orașului. "Ce e în neregulă cu tine? Nu în timpul unui eșec atât de oribil!”. 

”Chiar dacă Moscova sărbătorește, armata rusă lupta fără suficienți ochelari de vedere pe timp de noapte, veste antiglonț, truse de prim ajutor sau drone. La câteva sute de kilometri distanță, forțele ucrainene au preluat fortăreața militară rusă de la Izium, continuând înaintarea lor rapidă prin nord-est și declanșând o nouă fază dramatică a războiului”, mai scrie acesta.

Indignarea bloggerilor militari ruși de sâmbătă arată că riscul declanșării unor nemulțumiri în societatea rusă este unul destul de ridicat. 

„Cei mai mulți dintre acești oameni sunt în stare de șoc și nu au crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat Dmitri Kuznets, care analizează războiul pentru postul de știri în limba rusă Meduza, într-un interviu telefonic. „Cred că majoritatea dintre ei sunt cu adevărat supărați.”

 

Vezi ce teritorii au recuperat ucrainenii sâmbătă

Generalul Virgil Bălăceanu arată că orașul Izium are o importanță deosebită, iar capturarea sa este o lovitură dată rușilor.

”Rușii sunt obligați să treacă la...”

Citește mai departe pe Radio DCNews.

 

Ucraina anunță că a eliberat peste 3.000 de km² de teritoriu de sub ocupația rușilor. Recucerirea orașului Izium este în curs

Ucraina a anunţat duminica aceasta că trupele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării, transmite Agerpres, citând France Presse.

"De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean", a declarat într-un comunicat Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene.

"În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa" cu Rusia, a explicat militarul ucrainean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel